Pojeftinjuje gorivo u RS

08.05.2012.

gorivo

INFO – Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od danas će biti snižene za dva do tri feninga po litru.

Predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Ljubo Stević je istakao da je na pojedinim pumpama proteklih dana već došlo do korekcije cijena na niže, piše Glas Srpske.

“Došlo je do blagog pojeftinjenja u nabavci, tako da se i na pumpama očekuju korekcije na niže. Trenutno se cijene dizela i benzina u Bijeljini kreću od 2,30 do 2,45 maraka, dok su u Banjaluci nešto više” kazao je Stević.

Na banjalučkom “Krajinapetrolu” su istakli da su cijene u nabavci pale krajem prošle sedmice, te da je kod njih u ponedjeljak došlo do korekcije.

“Cijene dizela nisu se mijenjale, dok su benzini sniženi za četiri feninga. Benzin “BMB 95” od juče košta 2,47 maraka, dok je prije pojeftinjenja koštao 2,51, benzin “super 98” sada košta 2,56 a bio je 2,61 marku, dok je dizel ostao na 2,47 maraka po litru” kazali su na ovoj pumpi.

Na benzinskoj pumpi “Petrol” u Banjaluci rekli su da će u utorak doći do pojeftinjenja za pet feninga po litru.

Evrodizel na ovoj pumpi trenutno košta 2,5 maraka, kao i benzin 95, dok benzin od 100 oktana košta 2,7 maraka po litru.

Na benzinskoj pumpi “Despotović” u Bijeljini rekli su da utorkom dobijaju nove cjenovnike iz nabavke, te da će ukoliko one budu niže i na ovoj pumpi doći do pojeftinjenja.

“Trenutno kod nas evrodizel košta 2,39 maraka, dok bezolovni benzin sa 95 oktana košta 2,48 maraka” kazali su na ovoj pumpi.

Gorivo je krajem prošle sedmice pojeftinilo u Srbiji, prije svega zahvaljujući odluci Vlade Srbije da za dinar i po snizi akcize na sve derivate.

Derivati su proteklih dana pojeftinili i u ostalim zemljama u okruženju. U Hrvatskoj cijena “evrosupera 95” trenutno iznosi oko 2,85 maraka, dok “evrodizel” košta oko 2,60 maraka.

Gorivo na benzinskim pumpama u Sloveniji od prošle sedmice jeftinije je od 0,5 do tri odsto. Tako, bezolovni benzin sa 95 oktana sada košta oko 2,91 marku, dok dizel košta oko 2,61 marku.

Nafta

Sirova nafta u ponedjeljak je tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na ispod 97 dolara za barel, kao posljedica toga što su spori rast zapošljavanja u SAD i rezultati izbora u Evropi uticali na slabljenje prognoze o bržem ekonomskom rastu.

Cijena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u junu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 1,87 dolara na 96,62 dolara za barel, poslije pada u petak od čak 4,05 dolara, dok je evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vrijeme pojeftinila za 1,81 dolar na 111,37 dolara za barel.

Agencije