Poljoprivredne mašine za veću proizvodnju

23.05.2012.

poljoprivreda

ROGATICA – Prema projektu „Podrška razvoju malih biznisa u poljoprivredi“ koga finansira Evropska unija danas, 24. maja, predstavnici njemačke nevladine organizacije Help, kao implementatora projekta, uručili su po dvije kosačice i vadilice krompira, tri prskalice usjeva, po jednu muzilicu krava, sijačicu krompira i jedan raspršivač gnojiva za osam individualnih poljoprivednih proizvođača u  opštini. Među dobitnicima ove pomoći su Rajko Ćebić iz Brankovića, Novica Planojević iz Zakoma, supruga ovih dana poreminulog Željka Žižovića, Gina, iz Živaljevine, Vladimir Bojović iz Osova, koji je dobio muzilicu za krave i reče da će mu nova mašina dobro doći kod brige o kravama, posebno što je sve manje radne snage na selu, pa svaka pomoć na tom planu dobro dođe. Neku od mašina dobili su i Srećko Radonjić, Žarko Racković, Miroslav Lošić i Milanko Despotović.

poljoprivreda

– Vrijednost donacije je preko 30.000 maraka, a cilj je podrška razvoju malih biznisa u poljoprivredi i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu uz usvajanje novih standarda na putu dobivanja integralnog certifikata za izlazak na domaće a vremenom i tržište Evropske unije i svijeta, reče Almin Adžović, projekt koordinator Helpaiz Sarajeva.

– Ovo je, naglasio je on, druga tranša ovakve vrste pomoći poljoprivrednicima u našoj opštini. U prvoj poljoprivredne mašine i ostalu opremu za obradu zemlje dobilo je 45 poljoprivrednika. Sa ovih, dodatnih, osam cifra pomoći zaustavila se na broju 53 i vrijednosti više desetina hiljada maraka.