Pomoć iz Melburna

15.05.2012.

melburn

ROGATICA – Momo Borovčanin sa Sokoca uručio je prošlog utorka pomoć u visini od po 300 maraka za pet porodica, prema odabiru Centra za socijalni rad, koje su prikupili i u opštine Ramanijsko-sarajevske regije uputili Srbi iz Melburna u Australiji, među kojima je i naš sugrađanin sa Borika Brane, Boška, Ivanović.

– Pomoć je dobilo četiri samohrane majke u kojim je po dvoje djece i jedna porodica sa bolesnim djetetom, reče Katica Vitomir, direkotrka Centra za socijalni rad.

U ime porodica koje su dobile pomoć, Srbima u dalekoj Australiji, koji je šalju već drugu godinu, zahvaluila se samohrana Danka Gadžunović, majka dvije kćerke od kojih je jedna osmi, a druga sedmi razred osnovne škole, a žive od 57 maraka socijalne pomoći i 180 KM dječijeg dodatka.

Veliko hvala na primljenoj pomoći braći u Melburnu uputila je i Mladenka Marković koja je sa suprugom i dva malodobna sina poslije egzodusa iz Sarajeva porodično gnijezdo svila u Gradini kod sela Vrlazje. U međuvremenu joj je umro muž i ona ostala da na ledini podiže sinove Đorđa, koja sada ima 17, i Stevana sa 15 godina. Sva njena novčana primanja, kazuje, su 35 maraka dječijeg dodatka na mlađeg sina, ali i taj izvor će presušiti sa julom ove godine po sili zakona, jer on navršava 15 godina i osmoljetku pa će mi ova pomoć dobro doći da ga pripremim za srednju školu.

Ona još reče da joj teško pada to što je došla u situaciju da prima ovakvu i slične pomoći, jer ona je kao vaspitačica sa višegodišnjom praksom, još sposobna za rad i mogla bi zaraditi da prehrani ostatak svoje porodice.

Posrednik u dodjeli pomoći koju su prikupili Srbi iz daleke Australije, Momo Borovčanin, reče da će naše u Melburnu obavijestiti da je pomoć došla u prave ruke ne samo ovdje u Rogatici, nego i ostalim opštinama Romanijsko-sarajevske regije – Sokolac, Han Pijesak, Istočno Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad i Pale, u kojim je takođe po pet najugroženijih porodica dobilo po 300 maraka.