Pravosuđe ćuti o pokolju u Jošanici

Glas Srpske - 28. маја 2012. 058.ba

Jošanica

FOČA – Porodice 56 srpskih civila i vojnika, koje su u Jošanici kod Foče zvjerski pobile snage Armije RBiH, 20 godina bezuspješno čekaju na pravdu i kazne za ubice njihovih najmilijih, kojima je juče služen pomen.

O pokolju u Jošanici i pored brojnih dokaza i svjedočenja preživjelih pravosuđe BiH i dalje ćuti.

– Prošlo je već 20 godina od strašnog zločina. Dala sam brojne izjave Okružnom tužilaštvu u Trebinju, Tužilaštvu BiH i istražiocima SIPA, ali godinama slušamo isti odgovor da je istraga u toku – kaže Dušanka Lalović, koja je preživjela pokolj u Jošanici.

Fočak Anđelko Grujičić u Jošanici je izgubio osam članova porodice, a rat mu je odnio i sina jedinca.

– Ni poslije toliko godina nisam skinuo crninu, niti ću to učiniti. Rodbinu su mi pobile komšije muslimani. Godinama pričam o tome i čini mi se da je sve uzalud – kaže Grujičić kroz suze.

Slavko Đorđević izgubio je u Jošanici sestru i zeta. U vrijeme rata radio je u fočanskoj bolnici i vidio sve žrtve iz Jošanice.

– Sve pobijene sam primio u mrtvačnici. Prizor je bio strašan. Nad tim ljudima je načinjen masakr. Strašno kada se ljudi iživljavaju nad mrtvima, a posebno svojim komšijama. Sestru su mi zaklali i vadili joj crijeva, a zet je bio isječen, a lobanja razbijena. Sve žrtve su snimljene, ali šta vrijedi kada niko ne želi da to vidi – kazao je Đorđević.

Pomenu jošaničkim žrtvama prisustvovali su predstavnici Boračke organizacije i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić.

– Ovdje se desio stravičan zločin, ovdje zločinac nije imao milosti. O ovome pravosudne institucije u BiH i Haški tribunal sramotno ćute. Tužilaštvo ima dovoljno dokaza, mnogo dokumentacije i svjedoka i nema nijednog razloga da o ovome ćuti. Nećemo prestati da tražimo pravdu, dolazićemo ovdje i tražiti odgovornost – rekao je Đokić.

Zločin u Jošanici desio se na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine. Zbog surovih zimskih uslova rodbina pobijenih pomen svojim najmilijim godinama unazad služi simbolično na ljetne Nikolice.

Pripadnici Armije RBiH, kojima je komandovao Zaim Imamović, okružili su selo i zaseoke u vrijeme kada je većina Jošaničana slavila. Mještani su ubijani, zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu naočigled svojih najbližih. Najmlađa žrtva je dvoipogodišnja Danka Tanović, a osim nje ubijeno je još dvoje djece.

Naređenje
Napad na Jošanicu naredio je šef ratnog predsjedništva u Goraždu Hadžo Efendić.

– Idete u najveće četničko gnijezdo Jošanicu. Ni dijete u bešici ne smijete ostaviti živo – rekao je Efendić na postrojavanju uoči napada na Jošanicu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,