Promovisan novi roman Božidara Škobića „Dobra djeca“

22. маја 2012. 058.ba

Škobić

VIŠEGRAD -U organizaciji Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ i Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ u višegradskom Domu kulture predstavljen je drugi roman „Dobra djeca“, višegradskog književnog stvaraoca Božidara Škobića.

-Božidar Škobić na najljepši način ocrtava bezbrižno ostrvo Novotravničkog djetinjstva u autobiografskom naboju, rečenicama punim ljubavi i dobrote i želi to da sačuva kao najčistiju oazu djetinjstva koja može biti primjer budućim gereracijama, naglasila je bibliotekar Stojka Mijatović, predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske.

Ona je podsjetila da Škobić u svom najnovijem romanu za djecu, u 12 neraskidivih poglavlja, Ćopićevskim umijećem stavlja svaki lik u knjizi na svoje mjesto, kako bi čitaoca uveo u svijet „Dobre djece“.

Prtomovišući ovaj Škobićev roman, Nedeljko Žugić, književni stvaralac i urednik književnog fonda „Sveti Sava“ iz Istočnog Sarajeva, koji je izdavač ove knjige, je rekao da su svijetli dani utkani u roman „Dobra djeca“, što je logičan nastavak njegovog predhodnog romana u stihovima „Rosijada“.

-U poplavi knjiga o svemu i svačemu, prava je rijetkost sresti pisca za djecu, a još rjeđe da neko napiše roman o djetinjstvu, kako je to po drugi put za kratko vrijeme učinio Božidar Škobić, naglasio je Žugić, dodajući da se radi o romanu kao dražesnom urnebesu u kome je djetinjstvo dočarano kroz svjetlost nezaborava.

Žugić je podsjetio da je Božidar Škobić nedavno dobio Povelju fonda „Sveti Sava“ za brojna književna djela podarena djeci i odraslima, što je potvrda kvaliteta njegove pisane riječi.

Autor ove zanimljive knjige pojašnjava da su u njoj opisana sjećanja i uspomene na jedno bezbrižno djetinjstvo, kada je u Novom Travniku kao osnovac prije pola vijeka drugovao sa vršnjacima.

-Od rane mladosti počeo sam zapisivati sve najznačajnije događaje iz života, tako da danas uz sačuvane fotografije, novinske članke i druge dokumente oživljavam to sretno vrijeme, pojasnio je Škobić, najavljujući za narednu godinu, uz svoj 66. rođendan, novu zbirku sa 66 odabranih pjesama.

 

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,