Prosječna dužina braka 11 godina

15.05.2012.

burme

ZANIMLJIVOSTI – Prosječna dužina braka u Srpskoj bila je 11,4 godine, a u prvih pet godina braka lani se razvelo čak 25,5 odsto parova, podaci su Zavoda za statistiku RS.

– U toku prve godine braka razvelo se 3,6 odsto parova, a 113 parova rastalo se poslije 25 godina zajedničkog života. Najveći broj razvoda dešavao se poslije 15 i više godina braka – podaci su Zavoda.

Prosječna starost muževa pri razvodu braka bila je 40,6 godina, a žena 36,6 godina.

– Broj razvedenih brakova prethodnih godina je stalno rastao, pa je tako u 2010. godini odluku o prekidu bračne zajednice donijelo 517 parova, dok je lani taj broj povećan za više od 300 – podaci su Zavoda za statistiku RS.

U Srpskoj su lani sklopljena 5.802 braka, a podaci Zavoda pokazuju da sve više parova odlučuje da stupi u bračnu zajednicu u starijim godinama, pa su tako lani mladoženje u prosjeku imale 31,2 godine, a nevjeste 27,4 godine.

Sociolog Biljana Milošević kaže da je uzrok sve većeg broja razvoda to što pojedini parovi ulaze u brak nespremni i vrlo mladi, posebno u manjim lokalnim zajednicama.

– Nestabilna ekonomska situacija i nemaština glavni su razlog sve manje brakova, ali i porasta broja razvoda – rekla je Miloševićeva i dodala da do rastave dolazi i zbog prevare partnera, te ljubomore.

Pad nataliteta

U Zavodu za statistiku RS istakli su da je evidentno odgađanje stupanja parova u bračnu zajednicu, kako za mladoženje, tako i nevjeste.

– Uočava se sve veće približavanje zapadnoevropskom tipu bračnosti, koje se odlikuje sve kasnijim ulaskom u brak i odgađanjem braka, što, opet, dovodi do smanjenog nataliteta i samim tim negativnog prirodnog priraštaja – kazali su u Zavodu za statistiku RS.

Glas Srpske