Psi lutalice opšta napast

Sreten Mitrović - 25. маја 2012. 058.ba

srna

ROGATICA – Danas, 25.maja. oko 6 časova psi lutalice u Zlatnom dolu nedaleko od porodične kuće Gruje Simsije raskinuli su srnu koju su predhodno istjerali iz obližnje šume „Zasada“. O tome je Lovačko društvo u Rogatici obavjestio Grujo Simsija, koji je, kako reče, tek što je ustao i izašao iz kuće, čuo lavež pasa iz čopora u kome je bilo 7 do 8 lutalica. Pošao je da vidi o čemu se radi i imao šta vidjeti. Psi su se otimali o srnu koja je već bila mrtva i iz čije rastrgane utrobe su virile prednje noge još nerođenog laneta.

Na lice mjesta odmah su izašli predsjednik  lovaca Vlado Jovičić, glavni lovovođa Budo Marić i lovočuvar Sredoje Čolić.

– Psi lutalice su veliki problem u našem lovištu. Tokom zime i februarskog snijega prepolovili su nam srneću divljač. Evo nastavljaju i dalje da je uništavaju, a mi smo nemoćni da je zaštitimo. Tome je najviše „kumovao“ najnoviji Zakon o lovstvu koji je, umjesto uništavanja, obavezao korisnike lovišta da uklanjaju pse i mačke lutalice. To praktično znači da ih mi hvatamo i šaljemo u azil. Azila u ovom kraju, zna se, nema, a broj pasa lutalica se stalno povećava i uz plemenitu divljač, napadaju stoku, a u opasnosti su i ljudi, posebno u bližoj okolini gradskog smetljišta na Kozadrama gdje danonoćno „ordinira“ više desetina pasa i mačaka lutalica koje ovdje dovode neodgovorni vlasnici, priča predsjednik lovaca Vlado Jovičić.

– Problem je, dodaje Jovičić, i u tome što zakonodavac, iako su lovci „Stare Hercegovine“ i sarajevsko-romanijske regije tražili da se zakonom imenuju odgovorni za štete koje pričine zaštićene životinje, među kojima su sada i psi lutalice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,