Rafteri blokirali saobraćajnicu Foča-Šćepan Polje

21.05.2012.

Rafting

FOČA – Vlasnici fočanskih rafting klubova blokirali su danas vozilima saobraćaj na putu Foča – Šćepan Polje, ukazujući time na teškoće sa kojima se susreću u obavljanju ove turističke djelatnosti zbog nepostojanja pristupnog puta do rijeke Tare.
Desetine kombija i džipova natovarenih gumenim rafting čamcima blokiralo je saobraćaj u mjestu Bastasi, a tokom četvoročasovne blokade, koja je počela u 12.00 časova, rafteri su propuštali samo hitne medicinske slučajeve.

Na vozilima su bili istaknuti transparenti „Put do Tare, pa tražite pare“, „Nećemo Berlinski zid na Šćepan Polju“, „Tara je suza raftera, plačemo zbog opstrukcije pojedinaca“, „Tara je i naša rijeka“.

Predsjednik Udruženja fočanskih rafting klubova Miroslav Davidović rekao je da je saobraćajnica blokirana u znak protesta zbog nerazumijevanja i teškoća sa kojima se susreću rafteri, jer nemaju pristupni put od Foče do rijeke Tare.

„Zbog toga smo prinuđeni da na Taru sa gostima iz cijelog svijeta idemo preko crnogorske teritorije i prelazimo dva međudržavna granična prelaza na kojima se stvaraju ogromne gužve“, ističe Davidović.

On kaže da Udruženje rafting klubova „Tara-Drina“ godinama bezuspješno ubjeđuje lokalne i republičke vlasti da je neophodno izgraditi šumski put koji bi koristili rafteri, a što ne zahtijeva velika novčana srestva u odnosu na koristi koju opština Foča ima od raftinga.

„Pomoć smo zatražili i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i dok nam se on ne obrati ne namjeravamo odustati od protesta, odnosno blokade saobraćajnice prema Šćepan Polju“, rekao je Davidović i dodao da će blokada biti nastavljena i sutra.