Rafting sezona na Tari počela uz višečasovno čekanje turista

03.05.2012.

Rafting Tara

FOČA – Zvanična rafting sezona na Tari ove godine počela je uz višečasovno čekanje turista na graničnom prelazu Hum – Šćepan Polje što je uzrokovalo pravi saobraćajni kolaps na pravcu iz Foče prema Crnoj Gori, javio je dopisnik Srne.

Oko stotinu turista iz 20-tak evropskih zemalja čekalo je juče u kilometarskoj koloni vozila, na temperaturi od 30 stepeni, oko sat i po da iz BiH pređe u Crnu Goru kako bi učestvovali na raftingu kanjonom Tare, dok je zadržavanje pri povratku bilo oko dva sata.

Predsjednik Udruženja rafting klubova “Tara – Drina” Miroslav Davidović rekao je Srni da su rafteri pri povratku u BiH bili zaprijetili da će blokirati granični prelaz pa im je onda dozvoljen ulazak bez dužeg zadržavanja.

“Granični policajci BiH objasnili su da su iz centrale u Sarajevu dobili naređenje da se svaki dokument mora očitati na elektronskom čitaču. Drugi su nam objašnjavali da je riječ o štrajku upozorenja granične policije, što je kod gostiju ostavilo veoma ružnu sliku”, kaže Davidović.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković rekla je da je zadržavanje na graničnom prelazu Hum uzrokovala povećana frekventnost vozila, te da nema nikakve veze sa štrajkom upozorenja Sindikata Granične policije BiH.

Ona je navela da će odmah poslije prvomajskih praznika Granična policija BiH u saradnji sa kolegama iz Crne Gore pokušati naći rješenje za raftere.