Ratari sabiraju ogromnu štetu

Agencije - 15. маја 2012. 058.ba

ratari

FOČA – Iznenadni majski snijeg i hladni talas najviše štete prouzrokovali su poljoprivrednicima u Srpskoj. Oštećeni su voćnjaci, ali i usjevi, a gubici su, prema riječima poljoprivrednika, ogromni.

U fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica kažu da su snijeg i hladno vrijeme oštetili grane i gotovo cijela stabla šljiva, jabuka i krušaka.

– Usjevi i nisu toliko oštećeni, osim ako ne bude mraza sljedećih dana, ali su zato stabla jabuka bukvalno nagrđena – rekao je predsjednik MZ Jošanica Radomir Mališ.

U Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča potvrdili su da im se nekoliko poljoprivrednika žalilo na štetu izazvanu snijegom.

– Nismo imali mnogo prijava od strane poljoprivrednika, ali javilo se nekoliko njih kojima je snijeg oštetio maline. Odjeljenje ne može da nadoknadi štetu ratarima, jer nemamo budžetskih sredstava za te namjene, a i ovaj snijeg se ne klasifikuje kao elementarna nepogoda. Sve nas je iznenadio, a posebno ratare, koji su od početka godine na nekim gubicima – rekli su u opštinskom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti.

U Mrkonjić Gradu kažu da je stanje sa usjevima alarmantno, jer su dnevne temperature veoma niske i poljoprivrednici se plaše da će u noćnim časovima doći do mraza, što bi izazvalo veliku štetu na usjevima, ali i na voću.

– Moje komšije i ja pokušavamo da zaštitimo bašte u kojima su nam iznikli pasulj, krompir i drugo povrće prekrivajući ih noću ceradama i najlonom. Problem je što se od mraza ne mogu zaštititi veće površine pod usjevima, pa možemo očekivati ogromnu štetu – kaže poljoprivrednik iz Bjelajca Milan Radić.

I Ribničani će zbog majskog snijega biti u velikim gubicima jer su voćnjaci uništeni, a polja sa pšenicom povaljana.

– Ove godine ostaćemo bez roda – kažu voćari u Vrbljanima, gdje su kompletni šljivici polomljeni. Tako je stradao i voćnjak Mile Landeke, koji je poznat po proizvodnji rakije. Ovaj dobitnik najviših priznanja za proizvodnju šljivovice zabrinut je kakve će proizvode ponuditi ove godine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,