Rusi pomažu izgradnju univerziteta u Andrićgradu

09.05.2012.

Andricgrad-4

ANDRIĆGRAD – Slavni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je u Moskvi dogovorio da Rusi pomognu izgradnju univerziteta u Andrićgradu, u Višegradu, a postoje pozitivne naznake da će projekat Andrićgrad podržati i Unesko.

“Na tom univerzitetu trebalo bi da bude mjesta za više od 200 studenata ruskog jezika, književnosti i slavistike, a u okviru njega radila bi i Akademija lijepih umjetnosti”, rekao je za “Večernje novosti” Kusturica, nakon što je u Moskvi prisustvovao inauguraciji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

On je ponovio da je ideja izgradnje Andrićgrada i otvaranja jedne ovakve visokoškolske ustanove u njemu, potekla iz potrebe da Višegrad više ne bude simbol rata i razaranja, već da se njegovo ime veže za nešto drugo.

Univerzitet će, dodao je, biti otvoren za studente iz cijeloga sveta, kojima će se u Andrićgradu omogućiti da uče, “kako bi se krvava Drina pročistila kroz ideju o školovanju, civilizovanju i emancipaciji”.

Do sada je u gradu, koji niče uz čuvenu ćupriju Mehmed-paše Sokolovića, pod krov stavljeno 10.500 kvadratnih metara.

Svoj oblik su već dobili Andrićev institut, buduće najljepše pozorište u regionu, “tripleks” bioskop, Gradska kuća, ulazna vizantijska kula, studentski dom, a oko šetališta već su izgrađene knjižare, galerije, trgovinski centar i restorani.