Škrbić: „Ne kupujte lijekove preko oglasa“

27.05.2012.

lijekovi

INFO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić apelovao je da građani ne uzimaju lijekove koji se mogu nabaviti posredstvom interneta ili oglasa.

“Vjerujte vašim doktorima, jer oni najbolje znaju o stanju vaše bolesti i koju terapiju izabrati”, rekao je Škrbić povodom informacija o kubanskoj vakcini protiv raka.

On je istakao da taj lijek nije registrovan ni u jednoj zemlji bivše Jugoslavije ili EU, kao i da je put do registracije veoma dug.

“Nekada prođe pet, 10 godina od osnovne molekule do registracije.

Neću da prejudiciram, možda će studije koje će se raditi ili se možda već rade, ali mi nemamo informacija o tome, pokazati da on ima svoje mjesto”, rekao je Škrbić za Alternativnu televiziju.

U ovom slučaju, kaže on, treba uraditi detaljnu kliničku studiju da bi se vidjelo za koje vrste karcinoma i za koji stadijum je namijenjen. Prema njegovim riječima, Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” samo radi farmakološku analizu.

“Proći će godine dok ne budemo dokazali da li uopšte djeluje i dok se, ako sve bude pozitivno, ne bude se našao u regularnim protokolima za liječenje malignih oboljenja. Mora proći veoma strogu kontrolu”, dodao je Škrbić.

On je naveo da je farmaceutska komisija koja radi pri Inspektoratu Republike Srpske podnijela prijavu tužilaštvu da se utvrdi činjenično stanje ukoliko Agencija za lijekove nije odobrila reklamiranje lijeka.

Škrbić je naglasio da će se u tom slučaju medij, koji je reklamirao lijek, naći na udaru zakona jer ga je prekršio i time doveo u zabludu one koji su eventualno mogli da kupe takav lijek.

Glas Srpske