Spomenik Bošnjacima – žrtvama genocida?

30.05.2012.

Spomenik Bošnjacima u Višegradu

VIŠEGRAD – Na spomeniku postavljenom na gradskom bošnjačkom groblju Stražište natpis „svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, deci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu“.

U prisustvu velikog broja Bošnjaka koji su došli iz Sarajeva, Goražda i drugih gradova Federacije BiH, na gradskom bošnjačkom groblju Stražište u Višegradu postavljen je spomenik ubijenim Bošnjacima sa područja višegradske opštine.

Negodovanje je izazvao natpis koji kaže da je spomenik posvećen „svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, deci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu“!

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Miroslav Kojić ističe da već godinama u Višegradu traje falsifikovanje istorije.

– Prvo je napravljeno groblje N. N. žrtava čiji su skeletni ostaci doneti iz Tuzle i nikome nije jasno odakle tako veliki broj tih neimenovanih lica, kada se zna da u Višegradu do sada nije otkrivena nijedna masovna grobnica. Ne želimo umanjivati značaj stradanja bilo kog naroda u BiH, ali ne možemo dozvoliti manipulacije – kaže Kojić. – Natpis na novom spomeniku je neistinit.

Predsednik SO Višegrad Bilal Memišević, u kratkoj izjavi za „Novosti“, rekao je da on nema nikakve veze sa postavljenjem pomenutog spomenika.

– Ja sam bio predsednik organizacionog odbora za ukop 66 ekshumiranih Bošnjaka iz jezera Perućac, a za postavljanje spomenika bilo je nadležno Udruženje višegrađana „Ćuprija“ iz Sarajeva – rekao je Memišević.