Srnetina iz krivolova na trpezi u Sarajevu

14.05.2012.

srnetina

FOČA – Srne, medvjedi i divokoze najčešće se nađu na odstrelu krivolovaca, koji u posljednje vrijeme haraju šumama u opštini Foča. Iza svega se krije veliki profit, jer krivolovci od ubijanja divljači zarađuju više hiljada maraka, a za samo kilogram srnetine zarade i do 30 maraka.

– Najčešće su to krivolovci koji se ne bave lovom, već preprodajom divljeg mesa. Zimus smo imali istih problema. Poručio bih organima bezbjednosti i republičkim organima koji se bave čuvanjem životinja da povedu više računa o njima. Ne možemo se mi sami boriti – kaže Boro Vilotić, član Lovačkog udruženja “Bakić” iz Foče.

Lovci iz obližnjih gradova u Foču dolaze pod punom opremom i ubijaju divljač. Kasnije divlje meso prodaju, najčešće na sarajevskom tržištu, restoranima po cijeni od 30 do 50 maraka po kilogramu.

– Nečuveno je šta se dešava. Zimus smo imali problema da su krivolovci upadali u Nacionalni park “Sutjeska” i ubijali divljač. Lovci dolaze iz Sarajeva, FBiH, imamo pograničnih problema s Ustikolinom, prema Čajniču i Kozjoj Luci. I pored dobre saradnje sa lokalnom policijom, ne možemo da im stanemo u kraj, jer je u pitanju prava najezda – rekao je Vlastimir Prodanović, predsjednik Lovačkog udruženja “Bakić” Foča.

Lovačko udruženje “Bakić” sa Šumskim gazdinstvom “Foča” ulaže sve napore da očuvaju lokalna lovišta i životinje nastanjene u njima.

– Krivolov je prisutan u svim lovištima i trenutno nam je najveći problem – kaže Bojan Paprica, šef Radne jedinice za lov i ostale proizvode šumarstva pri Šumskom gazdinstvu “Foča”.

Paprica je dodao da je krivolovcima trenutno najprimamljivija srneća divljač.

– Imamo problem i sa lovom divokoza, ali srneća divljač je najviše ugrožena od krivolovaca, jer je njeno meso na cijeni – naveo je Paprica.

Osim krivolovaca, lokalnim lovcima i lovočuvarima problem zadaju i psi lutalice, koji takođe ubijaju divljač.

– U toku zime i proljeća ove godine psi lutalice su zaklali više od 50 srna. Obraćali smo se čuvarima pasa lutalica, ali ne dobijamo nikakav odgovor. Odstreljivati ih po zakonu ne smijemo, a nemoguće je da ih uhvatimo u lovištu i odvedemo u azil, kako se od nas traži. Ne vidimo na koji način da se izborimo sa ovim problemom. Obraćali smo se i načelniku opštine, ali još nismo dobili odgovor – rekao je Paprica.

Medvjede hvataju u zamku

Da lovci na divljač ne biraju sredstva kako da ih namame svjedoči nedavni događaj u fočanskom selu Zakmur, gdje su krivolovci postavili zamku u koju je uhvaćen medvjed. Na svu sreću lokalni lovci i lovočuvari spasli su nesrećnu životinju.

– Našli smo ga uhvaćenog u sajlu, nepomoćnog, izgladnjelog. Pokušali smo da ga spasemo na različite načine, ali nije išlo. Uz nadljudske napore uspjeli smo da ga oslobodimo – ispričao je lovac Boro Vilotić, koji je učestvovao u spasavanju medvjeda.