Sušeno voće traže svi, a skupe gljive ambasade

24.05.2012.

 

eko dukat- foča

FOČA – U današnjem društvu kada, na selima ostaju da uglavnom starci, sedmočlana porodica Ćosović iz Radojevića kod Foče rijedak je primjer i dokaz da je selo dobar izbor za uspjeh i život mladih.

Voćarstvo, stočarstvo i plastenička proizvodnja poljoprivredne su grane od kojih žive Ćosovići. Stalni posao nemaju, ali im preduzetničkog duha ne nedostaje. Posjeduju svoje poljoprivredno gazdinstvo “Eko produkt” na imanju površine oko 100 dunuma. Skupljaju i šumske plodove, koji im predstavljaju značajan izvor prihoda. Najaktivniji član ove skladne porodice je stariji sin Ilija Ćosović.

– Svi zajedno radimo i od toga živimo. Mnogo posla ima. Rano ustajemo, pa na posao od jutra do mraka, pauziramo za ručak ili kafu. Mlađi brat završava sada deveti razred i već je veliki radnik – priča dvadesetogodišnji Ćosović.

Jabuke, šljive, kruške, maline, jagode, razni džemovi, pekmezi, suvo voće, sokovi, voćne rakije, sve vrste šumskih plodova, neki su od proizvoda “Eko produkta”.

– Prošla sezona nam je bila uspješna, rodilo nam je sve voće, plasmanom smo zadovoljni, što ne prodamo u svježem stanju, prodamo kao sušeno ili preradimo. Sušeno voće nam ide najbolje – dodaje Ilija.

Njihovi proizvodi postali su prepoznatljivi, ne samo u Foči već i širom BiH. Na brojnim poljoprivrednim sajmovima ova porodica je skrenula pažnju raznovrsnim i kvalitetnim proizvodima, koji se baziraju na organskoj proizvodnji.

– Sajmove redovno posjećujemo, u BiH, ali i van nje. To nam mnogo znači, jer na sajmovima prodajemo proizvode, ali i pravimo sebi dobru reklamu – kaže kćerka Milijana, koja ima 19 godina. Glava porodice Radomir naučio je djecu kako da unovče sve što podari priroda.

– Skupljamo sve vrste gljiva, šumske plodove smreke, šipurka, drenjka, ljekovito bilje, kupine, jagode i da bi ih unovčili, prerađujemo ih. Izrađujemo kreme i druge kozmetičke preparate od nevena. Najskuplji i najtraženiji proizvod su nam gljive, posebno prva klasa, a najviše ih prodajemo ambasadama u Sarajevu – priča Radojica.

Majka Zorka ponosna je na svoja tri sina i dvije kćerke za koje kaže da su veliki radnici.

– Potrebna je samo dobra volja i sloga, zajednički trud i rad. Sve to kada imate, imaćete i prihode – priča Zorka.

I dok Ćosovići iz dana u dan svojim proizvodima postaju sve prepoznatljiviji, njihov značaj još uvijek nisu prepoznali nadležni u fočanskoj opštini. Veliku štetu koju su zimus pretrpjeli niko im nije nadoknadio. Nemaju čak ni podršku za odlazak na sajmove.

Ideje za biznis
Brat i sestra, Ilija i Milijana nedavno su učestvovali na audiciji treće sezone TV serijala “Naš biznis” koji realizuje Radio-televizija RS, na kojem su predstavili projekat “Agroturizam – pješčane piramide”. Ako im se ostvari ideja, imali bi i šansu za samozaposlenje.