“Sutjeska” i “Kozara” postaju evropski parkovi

24.05.2012.

sutjeska

FOČA – Nacionalni parkovi “Sutjeska” i “Kozara” bi uz pomoć Vlade RS najviše za dvije godine trebalo da postanu evropski parkovi.

Ovo je rekao direktor NP “Sutjeska” Zoran Čančar na jučerašnjem obilježavanju Dana “Evroparka”. On je dodao da bi izrastanje u evropske parkove ekonomski unaprijedilo “Sutjesku” i “Kozaru” jer otkako su zakonskom regulativom postali javne ustanove, sječa šume svedena je na sanitarnu.

– Kada je u pitanju sječa šume u NP, ona je zabranjena zakonom. Dozvoljena je sanitarna sječa koja sama po sebi ne podrazumijeva značajan tehnički udio oblovine – rekao je glavni republički šumarski inspektor Goran Ljubojević.

Nacionalni park “Sutjeska” je član evropske federacije parkova “Evropark”, a po IUCN klasifikaciji svrstan je u II kategoriju.

– Prašuma Perućica, najviši planinski vrh u RS Maglić, Zelengora i njena čuvena jezera, kao i vrh Bregoč, destinacije su u okviru Nacionalnog parka “Sutjeska” Foča koje sve više turista širom svijeta rado posjećuje – rekao je turistički vodič i nadzornik u NP “Sutjeska” Vojislav Vladičić i dodao da su od ove godine uređene markirane staze i signalizacija kako bi se turisti što lakše snašli na putu do ovih destinacija.

Dan evroparkova u NP “Kozara” obilježen je primopredajom pješačke staze sa mostom ukupne dužine 130 metara, a koja se nalazi na izletištu Stara pilana. Ova staza vodi do obližnje kapele za koju je vezana legenda o nesrećnoj ljubavi dvoje mladih različitih vjera. Prema riječima direktora Nacionalnog parka Dragana Romčevića, ovaj projekat vrijedan nešto više od 33.000 maraka realizovan je uz podršku Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS i opštine Prijedor.

Biciklistička staza
Romčević je rekao da je u toku i realizacija projekta o prekograničnoj saradnji, pod nazivom “Biciklom za turizam bez granica”.

– Biciklistička staza će ići od Mrakovice do manastira Moštanica, a zatim se nastavlja dalje do Dubice, Jasenovca, kroz Lonjsko polje. Ovo smo uradili zajedno sa Parkom prirode “Lonjsko polje” i sa Sisačko-moslovačkom županijom, turističkim organizacijama opštine Prijedor i Kozarska Dubica, a uz podršku Lokalne agencije za razvoj “Preda” – rekao je Romčević.