Svaki treći građanin ima partijsku knjižicu

Agencije - 05. маја 2012. 058.ba

Stranke

INFO – Svaki treći punoljetni građanini Republike Srpske posjeduje partijsku knjižicu, pokazalo je istraživanje „Nezavisnih novina“.

List navodi da SNSD, SDS, DNS, PDP i SP zajedno imaju više od 250.000 registrovanih članova, što je daleko više od prosjeka koji važi u zemljama EU, gdje najviše deset odsto stanovništva jedne zemlje posjeduje čiansku kartu neke stranke.

Ako se uzme u obzir da NDS, SRS, SDA i SDP, koje participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zajedno imaju još oko 50.000 članova, može se zaključiti da svaki treći punoljetni građanin RS posjeduje partijsku knjižicu, piše list.

U gotovo svim političkim partijama u Srpskoj kažu da su zadovoljni brojem članova, te da taj broj svakodnevno raste, posebno u vremenu pred izbore kada im pristižu novi, uglavnom mladi članovi.

Najviše članova ima SNSD, i to, oko 150.000, zatim SDS sa više od 40.000, dok je DNS treći sa 33.000. Slijedi PDP sa više od 20.000 pristalica i SP sa oko 18.000 članova.

Kada je riječ o finansiranju političkih partija od članarina, u većini stranaka kažu da svi članovi ne plaćaju predviđene naknade, ali da je to regulisano statutima i pravilnicima o finansiranju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,