U istoj ulici trinaest parova blizanaca

Blic - 20. маја 2012. 058.ba

Blizanci u Rudom

RUDO – Kada u Uvac, mesto u opštini Rudo, tek koji metar iza granice sa Srbijom, stižu vesti iz porodilišta, počesto se pročuje – rodili se blizanci. U poslednjih nekoliko godina ta vest pronela se deset, a u minule četiri decenije trinaest puta. Brojke prerastaju u fenomen tek ako se zna da je Uvac naselje sa sedamdesetak kuća, da su svi blizanci rođeni maltene u jednoj ulici.

Da li je u pitanju genetika? Ili vetrovi koji nanose darežljive rode na odžake uvačkih kuća? Možda neki poseban dar ovdašnjih žena da na svet donose odjednom po dve bebe, ili nesvakidašnji talenat njihovih muževa…

– Kao mali zapamtio sam da je još u prvoj polovini prošlog veka ovde živelo nekoliko parova blizanaca. Tu tradiciju pre četrdesetak godina nastavili su braća Nenad i Predrag Tripković, sada najstarije uvačke dvojke. Prošlo je prilično vremena dok Lučići nisu dobili sina Milivoja i ćerku Milenu koji su nastavili tradiciju blizanaca. A onda, početkom ovog stoleća krenula je prava ekspanzija, pa se maleni Uvac može pohvaliti da sada ima trinaest parova blizanaca – priča Slobodan Miković, otac četvoro dece od kojih su dvoje u razmaku od par minuta izašli iz majčinog stomaka.

O tajni Uvca preksinoć je, u jednoj lokalnoj kafani, u šali raspravljao „muški savet“ ovog mestašca, geografski u Bosni raspoređenog, ali za obližnji srbijanski Priboj blisko vezanog.

U prisustvu „Blica“ većali su zubar, kamenorezac, vozač, mehaničar… Svi sa istom diplomom – majstora da začnu blizance.

– Izgleda da dok se većina muževa zanima kafanom, kockom i politikom, jedan od nas, posebno darovit, ide po kućama i seje blizance. Kunem se, ja nisam taj – otvara šeretski raspravu Slobodan Nikolić, po struci stomatolog.

Tu tezu veće odbija, na dnevnom redu je genetika. Ta nauka, uveren je Slobodanov rođak Aleksandar Nikolić, delimično krije fenomen Uvca.

– Slobodan, Miodrag, naš rođak, i ja deca smo od tri brata. Sva trojica smo rođeni u istom danu i svi imamo po blizance. Miodrag i Slobodan imaju po dva dečaka, a ja dečaka i devojčicu – priča Aleksandar Nikolić, nosilac nezvanične titule prvog tate Uvca, jer uz blizance ima još dve ćerke i sina.

– Nema to veze sa genetikom! Evo ti ga Jagoš Prijović, doseljenik, ni sa kim nije u rodnoj vezi ovde, pa i on ima blizance – čula se replika.

Bilo kako bilo, živeli, samo neka se deca rađaju, da ih je što više, nazdraviše Uvčani. A imaju i razlog u čije zdravlje da čaše dižu visoko. Ne samo da slave blizance, već i ostalu mladež – najmanje sedamdesetoro dece do petnaest godina starosti živi u ovom pograničnom naselju.

A šta o uvačkom čudu kažu majke?
– Čim porodilja na svet donese dvojke, ginekolozi u Priboju prvo porodilju pitaju da li je iz Uvca. Ne znam da li je genetika, ali ako jeste ona u našoj porodici vuče sa moje strane. Moje dve tetke, očeve sestre Milica i Marica, takođe su blizakinje – priča Slađana Miković koja je posle Alekse (8) i Dimitrija (6), pre četiri godine u jednom danu na svet donela Milicu i Mihaila.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: