Umjetnost u ćeliji

Glas Srpske - 29. маја 2012. 058.ba

izlozba rucnih radova osuđenika
FOČA – Da život u zatvoru nije uvijek jednoličan, sumoran i težak, pokazala je jučerašnja izložba ručnih radova osuđenika koji služe kazne u fočanskom Kazneno-popravnom zavodu.

Zatvorenici, članovi različitih sekcija i radnici fabrike namještaja u krugu zatvora, pokazali su svoje rukotvorine u duborezu, pirografiji, slikarstvu i u drugim tehnikama. Direktor zatvora Siniša Golijanin podsjetio je da je rad osuđenika u zatvoru dobrovoljan, a ne obavezan.

– U KPZ-u je oko 160 zaposlenih osuđenika, dok se njih 35 bavi izradom rukotvorina – kaže Golijanin.

Ikone, gusle, kandila, kutije za nakit, brodovi, kućice od drveta, kao i umjetničke fotografije, samo su neki od predmeta koje sa pažnjom i ukusom izrađuju osuđeničke ruke.

– Bavim se rezbarstvom, a pravljenje gusala sam ovdje usavršio. Nije mi toliko bitna zarada, važnije mi je da kroz rad lakše izdržavam kaznu – priča Radoje Abazović.

Svoje osuđeničke dane i Dragoje Paunović provodi posvećen maketarstvu, intarziji i pirografiji.

– Kada se bavite kreativnim radom, ne osjetite kako vrijeme prođe. Drugo, postoji mogućnost da rodbini i porodici darujemo lijepe poklone – kaže Paunović.

Jelenko Janjić na slobodi je bio profesionalni slikar. U zatvoru je nastavio da njeguje svoj talenat.

– Kao što je kod književnika važna riječ, kod slikara je važna misao, koja ima poruku za posmatrača. Moje teme su uglavnom asocijativne, ne bježim od realnog prikazivanja elemenata i oni su obično stavljeni u situaciju koju ne možemo u običnom životu doživjeti – pojasnio je Janjić.

Osmočasovno radno vrijeme
Osuđenici koji se odluče za dobrovoljni rad u fabrici namještaja rade puno radno vrijeme od sedam do 15 časova, dok oni koji su članovi sekcija dnevno rade od tri do četiri sata. Fočanski zatvor sagrađen je za vrijeme Austrougarske vladavine, a trenutno se na izdržavanju kazne u njemu nalazi oko 360 lica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,