Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta, opozicija traži istragu

31.05.2012.

Opština Foča

FOČA – Skupštinska većina u Foči, koja podržava izvršnu vlast, usvojila je izvještaj o izvršenju budžeta za 2011. godinu, čemu se usprotivila opozicija tvrdeći da je vlast, bez skupštinske odluke, potrošila više od dva miliona KM.

Izvještaj o izvršenju budžeta, nakon višečasovne polemike, usvojila je skupštinska većina od 16 odbornika, koju čine Pokret za Foču, nezavisni odbornici, SDS, PDP, SDA i Penzionerska stranka.

Protiv usvajanja izvještaja bili su odbornici SNSD-a, Srpske radikalne stranke Republike Srpske, SRS “Dr Vojislav Šešelj” i DNS-a, koji su izvršnu vlast nazvali raspiničkom i čiji su rad ocijenili kao nezakonit.

Ukupna budžetska sredstva za prošlu godinu od 8.738.000 KM i suficitom od 28.000 KM Spasoje Jojić iz SNSD-a ocijenio je kao “bacanje prašine u oči” jer nije prikazan utrošak više od dva miliona KM.

“Riječ je o zloupotrebi i izigravanju zakona, jer vlast Foče nastavlja da, bez skupštinske odluke, troši pare naroda po svom nahođenju”, rekao je Jojić.

Prema njegovim riječima, iznosi po svim stavkama su prekoračeni, a vlast se prema najugroženijim kategorijama ponašala maćehinski.

Jojić je kao primjer za to naveo Centar za socijalni rad, koji je, umjesto planiranih 953.000 KM, prošle godine na raspolaganju imao 100.000 KM manje budžetskog novca.