Vatrogasci na štrajku upozorenja

18.05.2012.

vatrogasci

ROGATICA – Petnaest od osamnaest vatrogasaca Javne ustanove Teritorijalna vatrogasna jedinica u Rogatici danas 18.maja, od 5,30 časova sa dva navalna vozila i jednom vatrogasnom „nivom“ nalaze se pred zgradom Opštine. Vartogasci su pod punom opremom a na vozilima su transparentima „11 mjeseci nema plate, hoćemo plate, naša su djeca gladna“…

Vatrogasac vatrogasci reče da je ovo upozorenje pred generalni štrajk kojim oni traže da se zaustavi proces stečajnog postupka koji je pokrtenut 1. februara ove godine i da se vansudskim poravnanjem odblokira isplata plata i ostalih prinadležnosti za 18 zaposlenih vatrogasaca i ostalog osoblja u Jedinici koji sa 72 člana porodica nisu primili ni fening od plata za 11 mjeseci računajući i maj koji je na izmaku.

Danas je ovo, dodaje Kovačević, samo upozorenje osnivaču Jedinice – Skupštini opštine uz napomenu da ćemo ovdje ostati do kraja radnog vremena, ali uz napomenu da smo svi u pripravnosti i u slučaju izbijanja požara ili potrebe za bilo kakvom intervencijom, spremni da odmah intervenišemo. Ako se naša agonija ne riješi do ponedeljka, 21. maja, već u 6 časova stupamo u generalni štrajk sa novim režimom rada.

Zamjenik starješine vatrogasaca Risto Jeftić reče da je ovo prilika da se jednom za sva vremena riješi status vatrogasaca u Rogatici. Trenutno Jedinica ima obaveze samo prema radnicima i to bi trebalo iskoristiti da se dugovi dalje ne gomilaju i da se počne normalno raditi uz zakonsko svođenje broja zaposlenih prema ocjeni osnivača.

Problem vatrogasaca je i problem načelnika i Skupštine opštine. Tim povodom održana je vanredna sjednica Kolegija Skupštine, koja do 16 časova nije završena. U kraćoj pauzi sjednice načelnik opštine Radomir Jovičić reče da je sa radnicima, koje su na sjednici predstavljali Boro Kovačević i Tihomir Paprica, postignut kompromis da se odriču starih dugovanja uz uslov da im se isplate sve plate i ostala primanja počev od jula prošle godine kada je Jedinica osnovana kao Javna ustanova. Ostalo je još da se nađe kompromis sa advokatom Časlavom Semizom iz Novog Goražda, čime bi se pitanje vatrogasaca u našoj opštini definitivno riješilo.