Zločin u Starom Brodu i Miloševićima izvući iz zaborava

30.05.2012.

Spomen kapela-Stari Brod
ROGATICA – Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije, Zoran Đerić, Miroslav Kojić, Snežana Božić, Veljko Marić, Ljiljana Bogdanović, Nikola Perišić i Siniša Dodik, podnijeli su ovih dana Odboru za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova pri Vladi Republike Srpske inicijativu da se stradanje više od 6.000 hiljada Srba u Starom Brdu, i Miloševićima u opštini Višegrad u proljeće ratne 1942. uvrsti u prvu kategoriju spomenika i spomen obilježja od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i kalendar datuma od republičkog značaja.

– U ovom nezapamćenom zločinu u kanjonu Drine, kazuje pokretač inicijative poslanik Zoran Đerić, žrtve su bile žene, djeca i starci koji su pred ustaškom kamom pokušali da se u zbjegovima prebace na desnu obalu gdje ih je čakala Srbija, sloboda i spasenje.

– Ovaj zločin, dodaje Đerić, izvršile su ustaše zloglasne „Crne legije“ Jure Francetića decenijama je prikrivan od strane vlasti bivše nam države. Umjesto da se zločinci privedu pravdi i osude, strogo je naređivana ćutnja u želji da se sve zaboravi uz čekanje da živi svjedoci pomru. Međutim, preživjeli su to pamtili, mlađim prepričavali i mnogi zapisivali.

– Slijedom toga, a zahvaljujući napuštanju lažnih premisa „bratstva i jedinstva“, 2008., poslije 66 godina, narod ovog kraja počeo je graditi spomen-obilježje u Starom Brodu kao svjedočanstvo budućim generacijama. Dio obilježja već je završen, a u toku su završni radovi na Spomen-kapeli u kojoj će, ako sve bude išlo po planu, na proljeće naredne godine biti služena i prva sveta liturgija, kazao je Đerić.

U inicijativi poslanika navedene su i ostale aktivnosti oko podizanja spomen komplaksa koje kordinira Mitropolija dabrobosanska Srpske pravoslavne crkve uz pomoć opština Višegrad, Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak i brojnih građana kao donatora.. Među njima je i početak izgradnje puta sa rogatičke strane do Starog Broda u dužini od 6,5 kilometara koga finansira i gradi Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“. Iako trasa ovog puta ide izuzetno teškim terenom, kojim dominira kamen i litica, već je skoro probijena i uskoro će prve mašine i kamioni doći do Starog Broda. To će otvoriti ovaj kraj koji je od pamtivijeka bio „Bogu iza leđa“, kažu u „Sjemeću“.

Inicijativu poslanika Đerića i ostalih već je podržao načelnik  Radomir Jovičić, a uskoro će o njoj svoj stav zauzeti i odbornici opštinskog parlamenta