Do početka jula planirano je zvanično otvaranje fabrike

05. juna 2012. 058.ba

Heaven-rajske vode

ČAJNIČE – Zapošljavanjem osam pripravnika, započela je prva probna proizvodnja „Heaven-rajske“ vode. Prvi put, mašine u Instelovoj fabrici, oglasile su se polovinom maja. Puštanje mašina na probno punjenje čajničkom vodom, pokazalo se u samom startu jako uspiješnim, što je opravdalo sva dosadašnja uložena novčana sredstva u ovaj projekat.

– Proizvodni proces u fabrici, započeli smo naduvavanjem plastičnih epruveta, od kojih na kraju proizvodnog procesa dobijamo flašu od litar i po. Dalji proces se nastavlja mašinskim punjenjem „heaven-rajskom“ vodom, a zatim trakom, flaše od šest komada prolaze etiketiranje do završnog najlonskog pakovanja, sa čim se i završava proces punjenja čajničke vode, kaže vlasnik Instelove fabrike u Čajniču Vladimir Gutić.

Da je pritisak čajničke vode na zavidnom nivou, pokazao je i kapacitet punjenja proizvedene ambalaže.

– Nama je dovoljan pritisak od 2 bara vode, kako bi mogli da obavljamo normalan proces punjenja ambalaže, jer čajnička voda ima sve zavidne kvalitete, pa uz blizinu izvora samoj fabrici, posjeduje i pad vode, kojim smo zaista prezadovoljni. Sva proizvodnja će biti ograničena na 5.000 jedinica, pa tako i za punjenje ambalaže od pola litra. Ambalaže od pola litra, namjeravamo plasirati na tržište za nekih petnaestak dana, čemu smo čekali pozitivnu potvrdu probnog punjenja flaša od litar i po, za šta smo do danas dobili jako pozitivan pečat, tvrdi Vladimir Gutić.

Heaven-rajske vode

Dobra i hladna čista i bistra čajnička voda „Heaven-rajska“, našla je i svoj konačan put do tržišta.

– Za sam početak pronašli smo tržište na prostorima BiH, gdje saradjujemo sa jednom Austrijskom kompanijom, koja će dalje raditi izvoz za Arapske zemlje, a planiramo započeti saradnju i sa nekim Ruskim kompanijama. Do sada se nismo mnogo ni trudili da ulazimo u neku ozbiljniju priču, sve dok ne pustimo fabriku i ne plasiramo vodu na naše tržište, jer smatramo da trebamo prije svega ispoštovati naše domaće kupce. Do sada nismo žurili sa početkom rada iz više razloga, jer nismo toliko ulagali u fabriku, kako bi samo premostili nešto, nego fabriku pravimo za duža vremena i što uložimo to je sigurno, postojano i slobodno se tim možemo i pohvaliti, ističe Gutić.

Finalni proces rada i zaposlenje više radnika, planirano je za sam početak mjeseca jula, ističu u ovom preduzeću.

– Što se tiče kadrovske strukture, mi smo do sada primili osam inžinjera sa prostora opštine Čajniče, neke smo primili i sa srednjom stručnom spremom, a dalje namjeravamo primati i pomoćno osoblje. Smatram da će to biti sasvim dovoljno za kontinuirani početni rad u ovoj fabrici, gdje ćemo raditi u više smijena. Do sada smo uradili probnu proizvodnju u kojoj smo napravili i istestirali par hiljada boca vode, a trenutno radimo na sertifikaciji proizvodnje i hrane, gdje smo podnijeli zahtijev Agenciji u Mostaru, koji bi trebali ubrzo izaći na teren i verifikovati buduću proizvodnju, koja bi takodje trebala zvanično da odpočne početkom jula ove godine, naglašava Gutić.

Instelova fabrika vode, već je registrovana u Čajniču, što nam je zvanično i potvrdio njen vlasnik Vladimir Gutić.

– Preduzeće koje će da puni vodu Instel-Čajniče, registrovano je u Privrednom sudu u Trebinju sa sjedištem fabrike u Čajniču i preduzeće će dalje da nosi tu koncesiju, kao zvanična fabrika za punjenje vode, što će dodatno pomoći razvoju opštine Čajniče.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,