Godišnjica radova na Andrićgradu

11.06.2012.

Radovi u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Krajem ovog meseca, tačnije 28. juna, navršiće se tačno godinu dana otkako je poznati srpski režiser Emir Kusturica počeo sa gradnjom Andrićgrada u Višegradu. Od tada pa do danas ovo veliko gradilište posetio je veliki broj zvaničnika Republike Srpske i Srbije koji su prilikom svake posete bili iznenađeni brzinom gradnje i napretkom radova.

Samo u toku prošle godine izgrađeno je više nego što je prvobitno bilo planirano prvom fazom gradnje, a do sada je pod krov stavljeno oko 11.000 kvadrata. Na objektima koji su već izgrađeni završeno je postavljanje izolacije i armaturnih mreža, pa se uveliko počelo sa zidanjem hercegovačkim kamenom.

Govoreći o sadržajima u glavnoj ulici gde će biti korzo, Kusturica kaže da ona spaja dva perioda, fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.

– Na ulazu se karavan saraj susreće sa vizantijskim dvorom, a u nastavku će biti ono što je mogla da izgradi Austrija a nije, kao što ni Otomanska imperija nije izgradila ono što je trebalo da gradi. Na kraju, prema glavnom trgu koji predstavlja neku vrstu klasicizma, a koji je trebalo da nastane za vreme kraljevine između dva svetska rata, razvijaće se ulica sa delovima renesanse – objasnio je nedavno Kusturica u Višegradu.

Kad su u pitanju stilovi gradnje i različite vrste kamena za objekte u ovom kompleksu Kusturica kaže da je to sve, uglavnom, renesansa.

– Kamen smo pažljivo odabrali uz pomoć oca Save, igumana manastira Tvrdoš i vladike Grigorija i tako smo uspeli da dođemo do najfinijeg kamena sa starih kuća u Hercegovini, što upotpunjuje koncept i ideju o starim građevinama u Andrićgradu – izjavio je Kusturica. Kako je ranije najavljeno, sve kuće do avgusta ove godine trebalo bi da budu obložene kamenom.

ŠEST TRGOVA

U ANDRIĆGRADU će se nalaziti šest trgova, jer su oni glavna karakteristika srednjeg veka i na njima se odvijao život.

– Na jednom od tih šest trgova nalaziće se i gradska pijaca, ali ne straćara, već ozbiljna pijaca, koju će zatvarati gradska kuća, hotel i zgrada preduzeća “HE na Drini” – objasnio je Kusturica.

Do sada je završen Andrićev institut, a uskoro će biti završena i zgrada opštinske administracije.