Granice od 14. juna u blokadi

09.06.2012.

Granica BIH

INFO – Granice BiH od 14. juna ove godine biće blokirane, jer je tog dana najavljen generalni štrajk Samostalnog sindikata državnih službenika, u kojem djeluju i sindikalci Granične policije i Državne gencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Zadržavanja na graničnim prelazima trenutno su oko sat vremena, a od 14. juna bi, prema najavama, mogla da traju i više časova, i sve to u skladu sa zakonom, jer graničnim policajcima zakon nije ograničio vrijeme provjere i pretresa vozila.

Svevlad Hofman, potpredsjednik Sindikata Granične policije, potvrdio je da je za 14. jun na Marindvoru u Sarajevu zakazano okupljanje zaposlenih u državnim institucijama, te da će Granična policija dati podršku štrajku.

“Naš konačni stav ćemo donijeti dan prije na sjednici Štrajkačkog odbora, ali mogu vam reći da ćemo podržati štrajk. Ne samo da ćemo podržati štrajk, nego ćemo razmisliti i o drugačijim modalitetima štrajka od strane Granične policije”, naveo je Hofman.

Dodao je kako u proteklom periodu ništa nije dogovoreno s predstavnicima Savjeta ministara BiH, čak naprotiv.

U proteklom periodu ništa nije dogovoreno s predstavnicima Savjeta ministara BiH, čak naprotiv, kazao Hofman

“Oni su na posljednji sastanak došli nespremni. Počeli su iznositi stavove stranaka koje predstavljaju i ja sam ih upitao da li oni uopšte predstavljaju Savjet ministara BiH ili svoje stranke”, zaključio je Hofman.

Zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela na zgradi u Banjaluci već mjesec dana imaju vidno istaknut plakat da su u štrajku.

Podsjetimo, Sindikat Granične policije 30. aprila ove godine započeo je štrajk, nezadovoljan najavljenim smanjenjem plata i naknada za 4,5 odsto.

Vjekoslav Bevanda predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Nikola Špirić, ministar finansija i trezora, najavili su još 18. aprila linearno smanjenje plata svim zaposlenim u institucijama BiH za 4,5 odsto, osim onima koji imaju plate do 500 KM.

Zaposleni u SIPA ispričali su da im je plata smanjena i prije donošenja zakona

Bevanda i Špirić su tada napomenuli da je Savjet ministara BiH, usvajajući Prijedlog budžeta, donio i zaključak da Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo odbrane u svojim budžetima vide mogu li iznaći neko drugo rješenje.

Zaposleni u SIPA koji su željeli da ostanu anonimni ispričali su “Nezavisnim” da im je plata smanjena i prije donošenja zakona.

“Skinuli su nam plate, a da nisu ni usvojili taj zakon. Pitamo se na osnovu čega. Tužili smo BiH i znamo da će pravda biti zadovoljena, pa neka to bude i za pet godina, jer je ovo što su uradili sramota”, naveli su zaposleni u SIPA.