Jedinstvena smotra stare srpske pjesme

04.06.2012.

9. Sabor starog pjevanja u Srba

NOVO GORAŽDE – U prepunoj porti hrama „Svetog Đorđa“ u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda u nedelju, na svete Trojice, održane je 9. Sabor starog pjevanja u Srba, na kome je učestvovalo 18 ženski i 27 muških pjevačkih izvornih grupa, te 12 instrumentalista iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Po ocjeni stručnog žirija, u kome su bili magistri Grozdana Komadinić iz Čačka, Miro Mitrović iz Istočnog Sarajeva i Dragan Učur iz Foče, prvo mjesto u konkurenciji ženskih pjevačkih grupa osvojile su „Mladost“ Pale i Prvo zrno suncokreta“ Brekovi-Arilje. Druge su bile „Brojanica Bukovica i „Zeničanke“ Bijeljina, treće mjesto osvojile su ženske pjevačke grupe „Raspjevani Požežani“ Požega i „Starina Novak“ iz Mokrog.

U muškoj konkurenciji prve su bile pjevačke grupe „Sretenjske zore“ Aranđelovac i „Romanija“ Mokro, drugo mjesto osvojili su „Ribnica“ Kraljevo i „Plužine“ iz Plužina, a teće „Srpska šajkača“ Puhovo-Lučani i „Ognjišta“ iz Foče.

9. Sabor starog pjevanja u Srba

U konkurenciji instrumentalista prva mjesta pripala su frulašu Milivoju Markoviću i dvojničaru Miroljubu Šaptoviću.

Sabor je počeo nakon blagoslova sveštenika Sava Bradonjičća iz Rudog, Milorada Novakovića iz Rogatice i Novice Ćebića iz Novog Goražda, a ovu jedinstvenu kulturnu manifestaciju, koja ima za cilj njegovanje starog Srpskog pjevanja otvorio je načelnik opštine Novo Goražde Dalinor Nešković, dok je nagrade i priznanja najuspješnijim uručio Mirko Šarović, ministar u Savjetu ministara BiH.

U pratećem programu Sabora nastupili su folkloristi KUD-ova „Vesna“ iz Mojkovca i „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda. Održana je i revija narodnih guslara, a članice kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna priredile su izložbu tradicionalnih ručnih radova.

9. Sabor starog pjevanja u Srba

Po završetku Sabora, uz pratnju „Zoki benda“, koncert je održao popularni pjevač narodnih pjesama Rade Jorović.

9. Sabor starog pjevanja u Srba

U okviru Trojčindanskih svečanosti u subotu je u sportskom centru u Novom Goraždu održan cjelovečernji koncert popularne Beogradske grupe „Osvajači“.
Organizatori ove tradicionalne kulturne manifestacije bili su Crkvena opština Goraždanska i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Novo Goražde, a sponzori opština Novo Goražde, Vladimir Mačar, biznismen iz Beograda, te Fabrika žice iz Novog Goražda.