Kako zaštititi vode Drinskog sliva od plutajućeg otpada

27. juna 2012. 058.ba

Gornje Drinsko jezero iznad Višegrada

VIŠEGRAD – Rijeka Drina je prekogranična rijeka, pa zato i probleme sa plutajućim otpadom, koji najvećim dijelom dolazi rijekom Lim, treba rješavati zajedničkim aktivnostima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, izjavila je Slađana Grujičić, koordinator prekograničnog projekta „Za bolji status vode rijeke Drine“, koji provodi italijanska organizacija „Okfam“, a finansira Evropska unija.

Zaštita Drinskog sliva od plutajućeg otpada bila je glavna tema sastanka međuopštinske komisije za okolinu, koji je održan 26. juna u Višegradu, a kome su pored domaćina prisustvovali i predstavnici Bratunca, Bajine Bašte i Foče, kao i Evro regije Drina, sa sjedištem u Foči.

Sastanka međuopštinske komisije za okolinu

-Očigledno da nismo svjesni potencijala koga ima Drina i njen sliv. Zato je neophodno, pored poveremenih ekoloških akcija, sačiniti dugoročan plan zaštite ovog sliva od raznih zagađivača, pri čemu je potrebno akltivirati nadležna ministarstva iz ove oblasti, kao i opštinske ekološke inspektore, naglasila je Grujičićeva.

Predsjednik Komisije za zaštitu životne sredine i odbornik u Skupštine opštine Višegrad Strajil Furtula je podsjetio na najnoviji priliv plutajućeg otpada Limom, nakon nedavnog remonta Hidroelektrane „Podpeć“, zbog čega su u jeku turističke sezone nečiste vode gornjeg Drinskog jezera.

Direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad, Mile Lakić, je podsjetio da su nakon poplava krajem 2010. godine imali najveći priliv plutajućeg otpada, koji je mjereno količinski čak 70 odsto stizao rijekom Lim.

-„Hidroelektrane na Drini“ čine velike napore na čišćenju voda gornjeg Drinskog jezera zbog čega smo formirali i posebnu službu, istakao je Lakić, dodajući da trenutno na pregradnoj brani „Hidroelektrane „Višegrad“ nema smeća, jer se pod uticajem vjetra povuklo uzvodno na obale prema Međeđi.

Načelnik opštine Višegrad, Tomislav Popović, je istakao da se ova lokalna zajednica strateški opredjelila za intenzivniji razvoj turizma zbog čega je izuzetno zainteresovana za što čistije vode rijeke Drine i njenih pritoka.

-U tom cilju finansiramo i projekte nevladinih organizacija na čišćenju priobalja, posebno Rzava, naglasio je Popović, podsjetivši da će uskoro početi realizacija prekograničnog projekta sa Crnogorskom opštinom Mojkovac, koji se finansira iz predpristupnih Evropskih fondova, koji se odnosi na sanaciju lokalnih deponija u ova dva grada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,