Katanac na svakoj drugoj radnji

11.06.2012.

Katanac

FOČA – Broj preduzetničkih i zanatskih radnji iz dana u dan u Foči sve je manje, pa je na svaku drugu stavljen katanac.

Tome doprinose visoki porezi, nepovoljan ambijent, neposjedovanje preduzetničkog duha i ideja, a sve je to praćeno niskom kupovnom moći stanovništva.

Trend rasta preduzetničkih radnji bio je prisutan od 2004. pa sve do 2007. godine, kada je u Foči bilo 465 registrovanih preduzetničkih radnji. Već krajem 2001. godine taj broj pao je na 396. Ovakav negativan trend nastavljen je i u 2012. godini, te je broj preduzetnika smanjen za 18.

– Prošle godine su izdata 53 odobrenja za novoosnovane preduzetničke radnje, dok se 66 preduzetnika opredijelilo za trajnu odjavu djelatnosti. Privremeno je odjavljeno 66 radnji, a primijetili smo da preduzetnici uglavnom poslije privremene trajno odjave djelatnost – kažu u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča.

U Zanatsko-preduzetničkom udruženju kažu da je za gašenje preduzetnika kriva i lokalna vlast.

– Lokalna uprava ne brine za preduzetnike, ne daju nikakve podsticaje ni za rad ni za novo zapošljavanje. Ne možete imati naprednu preduzetničku djelatnost kada se opština ne brine za privredu, a preduzetnici su prepušteni sami sebi. U drugim opštinama poput Banjaluke, Bijeljine, Doboja je drugačije stanje, oni pomažu i stvaraju uslove za preduzetništvo – ističe predsjednik Zanatsko-preduzetničkog udruženja Radmilo Marić.

Marić dodaje da osim opštinskog nemara, preduzetnike pogađaju i visoki porezi.

– Porezi su visoki, inspekcija sprovodi represivne mjere, a i sam ambijent u Foči za razvijanje preduzetništva i zanatstva je destimulativan – dodao je Marić.

On je podsjetio da je, kada je Udruženje prije osam godina osnovano u Foči, bilo 1030 zanatsko-preduzetničkih radnji.

– Danas nas je 350. Na svaku drugu stavljen je katanac. To najbolje govori o svemu, a najgore je što napretka nema. Jedini napredak koji je u ovoj opštini postignut je da sada preduzetnici mogu registrovati radnju za dan. Sve je to džaba kada preduzetnika nema – rekao je Marić.

I sami preduzetnici kažu da ih guše visoki porezi, kao i nedostatak pomoći njihovoj djelatnosti.

– U velikom mjeri je na gašenje naše djelatnosti uticalo povećanje poreza i doprinosa na plate, zatim izostanak subvencija za naš rad i sa lokalnog i sa državnog nivoa. Svi preduzetnici gledaju da smanje obim proizvodnje i broj zaposlenih, a da zarade što više. Kupci nemaju novca zbog sveopšte krize, a sve to pogađa i preduzetnike – kaže Srebrenko Kunarac, preduzetnik iz Foče koji se bavi servisiranjem i prodajom računarske opreme.

Inspektori bez milosti

Preduzetnici najviše zamjerki upućuju inspekcijama. Kažu da prema njima nemaju milosti.

– Problem je to što kada dođe inspekcija za najmanji nedostatak odmah piše kaznu. Ne ukazuju na problem, ne izdaju naredbu za uklanjanje tog nedostataka, nema nikakvih opomena ili žutih kartona, već odmah kažnjavaju – kaže preduzetnik Srebrenko Kunarac.

Agencije