Na tezgama pokvarene kobasice i mlijeko

Glas Srpske - 24. juna 2012. 058.ba

Tezga

FOČA – Zbog visokih temperatura koje povećavaju rizik od kvarenja hrane, veterinarski i sanitarni inspektori u Foči pojačali su kontrole, a protekle sedmice stavili su van prodaje kilogram pokvarene čajne kobasice.

– Krajem protekle sedmice zaplijenili smo oko kilogram čajne kobasice, zatim salame, drugih vrsta kobasica, vakuumirane prerađevine i nekoliko mliječnih proizvoda koji nisu bili ispravni za jelo – rekla je opštinski zdravstveno-sanitarni i veterinarski inspektor Sanja Šolaja.

Ona je pozvala građane na oprez prilikom kupovine, posebno mesnih i mliječnih proizvoda.

– Visoke temperature pogoduju kvarenju hrane. Tome su najčešće izloženi mliječni i mesni proizvodi, posebno mesne prerađevine – rekla je Šolaja.

Ona je apelovala i na prodavce da vode računa o tome kako i gdje čuvaju proizvode.

– Neophodno je mesne i mliječne proizvode držati u rashladnim uređajima na temperaturi od plus tri do pet stepeni. Ovih dana je u pojedinim prodavnicama na akcijama mlijeko koje je pred istekom roka, pa građani treba da povedu i o tome računa, jer iako mu nije istekao rok, može da bude izloženo kvarljivosti. Takođe, građani ne treba da kupuju na akcijama proizvode bez deklaracije, jer su sumnjivi i čim se pojave, mi nalažemo njihovo uklanjanje – upozorila je Šolaja.

Da bi sačuvali proizvode od visokih temperatura, mnogi vlasnici prodavnica su klimatizovali svoje objekte.

– Prošle godine naložili smo mnogima i opominjali ih da ugrade klime u prodavnice i tržne centre jer se voće i svi ostali proizvodi, posebno slatkiši i čokolade tope i kvare na vrućinama. Većina njih to je i uradila, i zbog proizvoda i zbog svojih zaposlenih – rekla je Šolaja.

U Zavodu za zaštitu zdravlja u Foči kažu da se na vrućinama najviše kvare meso, mliječni proizvodi i sladoledi.

– Mjesečno vršimo analize, uglavnom po ugostiteljskim objektima. Stanje je sad zadovoljavajuće, ali visoke temperature kao i to što se pojedini zaposleni ne­ pridržavaju higijenskih pravila, mogu dovesti do kvarenja hrane – istakla je Slađana Arsenović, mikrobiolog i rukovodilac Zavoda u Foči.

Pijaca

Najveći problem u Foči je prodaja proizvoda na pijaci, jer su tezge nenatkrivene, neuređene i bez rashladnih uređaja pa je teško sačuvati hranu od kvarenja.

– Zbog toga ćemo sada od subote, kada je pijačni dan, naložiti prodaju mliječnih i mesnih proizvoda najkasnije do deset časova – poručuju inspektori.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,