Notari snižavaju cijene

Glas Srpske - 01. juna 2012. 058.ba

 

usluge notara

INFO – Vlada RS usvojila je juče Uredbu o određivanju nagrada i naknada notara u RS kojom je predviđeno smanjenje cijena notarskih usluga i do 80 odsto.

Pomoćnik ministra pravde RS Dragan Spasojević rekao je poslije sjednice Vlade RS da je do sada bilo određenih nedoumica prilikom primjene tarifa i obračuna nagrade i naknade troškova.

On je rekao da su novom uredbom cijene notarskih usluga značajno umanjene i to kroz smanjenje broja bodova.

– To se posebno odnosi na usluge notarske obrade odnosno potvrđivanja osnivačkih akata i izmjena i dopuna osnivačkih akata i ugovora o osnivanju privrednih društava, ustanova i ostalih poslovnih subjekata. Ovim novinama direktno se doprinosi ispunjenju jednog od ciljeva ekonomske politike, a to je jačanje aktivnosti Republike na planu podrške privredi – istakao je Spasojević.

On je rekao da je za 80 odsto umanjena visina notarske nagrade za vođenje zapisnika kod jednočlanih akcionarskih društava, koja je do sada mogla dostizati 1.250 KM za društva čiji je osnovni kapital veći od dva miliona maraka.

– Sadašnjim prijedlogom Uredbe, nagrada za ovaj posao iznosi 250 KM – kazao je Spasojević i dodao da su naknade za prisustvovanje notara na sjednici skupštine preduzeća smanjene za 50 odsto.

Vlada RS usvojila je juče i izmjene zakona o Penzijskom rezervnom fondu RS kojima je omogućeno da PREF bude jedan od osnivača društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Darko Lakić istakao je da su oni dobili saglasnost Vlade da potpišu mandatno pismo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i sa Skupnom pokojninskom družbom iz Ljubljane da zajedno osnuju društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fodom.

– Očekujem da će pregovori biti završeni do kraja godine – naglasio je Lakić.

Vlada je razmatrala i Plan održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje magistralnih i regionalnih puteva u RS kao i plan poslovanja preduzeća „Putevi RS“ za ovu godinu i srednjoročni plan održavanja puteva u RS od 2012. do 2014. godine.

Direktor „Puteva RS“ Nedeljko Knežević rekao je da su u ovoj godini predviđeni prihodi i prilivi od oko 89 miliona KM.

– U proteklom periodu poslovali smo pozitivno i taj trend želimo da zadržimo i u budućnosti – istakao je Knežević.

Sprečavanje nasilja
Vlada RS usvojila je juče i Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojim se uvode hitne zaštitne mjere s ciljem trenutnog odvajanja žrtve od počinioca nasilja. Ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović istakla je da ove mjere nemaju karakter sankcije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,