Nove novčanice zbunile građane

Agencije - 12. juna 2012. 058.ba

novac

ZANIMLJIVOSTI – Novo izdanje novčanica konvertibilne marke, u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM, koje su u opticaj puštene 1. juna, zbunile su pojedine građane jer im otvaraju sumnju da je u pitanju falsifikat.

Primjetno je, naime, da građani zagledaju novac, a ponekad čak ne žele ni da ga uzmu od trgovaca s obzirom na to da je u riječ o novoj hartiji, ali i drugačijem izgledu novčanice.

„Vidjela sam novčanicu od 50 KM koja se prilično razlikuje od one koja je do sada bila u upotrebi. Jedna prodavačica kaže da ljudi uglavnom ne žele da uzmu novu novčanicu jer se plaše da je falsifikat i da zbog toga imaju problema u trgovini, pošto je svaki dan sve više novih novčanica. Prodavačica koju poznajem kaže da im je teško da objasne kupcima da je novčanica u redu“, kaže jedna Banjalučanka.

I Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, naglašava da se nove novčanice bitno razlikuju od onih na koje su građani navikli.

„Kada pogledam novu novčanicu odmah se vidi razlika. Izgleda da nije toliko javnost informisana o novim novčanicama. Mi imamo aparate koji pregledaju da li je novac falsifikovan i provjeravamo sve sumnjive novčanice. Dešavalo se ranije da dobijemo falsifikate, pogotovo onih od pet i 20 maraka. Takvih slučajeva bilo je jako mnogo“, kaže Marjanović.

S druge strane, u Centralnoj banci BiH (CB BiH) kažu da nemaju saznanja da nove novčanice dovode u zabunu građane.

„Tijekom kampanje o puštanju u opticaj novog izdanja novčanica KM objavljena su četiri saopštenja za javnost, u kojima je detaljno pojašnjeno sve ono što je bitno“, navode u CB BiH.

U toj instituciji uvjeravaju da je osnovna karakteristika novih novčanica KM poboljšan kvalitet papira i primjena zaštitnih elemenata koji osiguravaju kvalitet i trajnost, te zaštitu od krivotvorenja na nivou najkvalitetnijih evropskih novčanica.

Inače, dostupni podaci pokazuju da je u našoj zemlji sve manje falsifikovanog novca domaće valute.

„U prošloj godini je u CB BiH registrirano 1.146 krivotvorenih novčanica KM, što je smanjenje od 34 odsto u odnosu na 1.736 krivotvorina koliko ih je bilo u 2010. godini“, naglašavaju u CB BiH.

U prošloj godini najzastupljenije su bile krivotvorene novčanice u apoenu od 20 KM (591 komad).

Fakti

– Novo izdanje novčanica KM ima višetonski vodeni znak s motivom skulptura na glavnom ulazu u zgradu CB BiH. Ispod motiva skulptura, svaki apoen KM ima svijetli vodeni znak – vrijednost apoena.

– Zaštitna nit s tekstom je potpuno ugrađena u papir i unutar nje se vidi tekst različit za svaki apoen: 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM. Nove novčanice imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, s prozorima. U prozorima niti se mogu vidjeti pera koja se pomjeraju zavisno od ugla posmatranja.

– Na apoenima 10 KM i 20 KM vertikalno preko cijelog naličja novčanice nalazi se iridiscentna traka širine deset milimetara, koja prikazuje oznaku KM, te vrijednost apoena. Kada se novčanica posmatra pod različitim uglom, traka svjetluca i mijenja boju.

– Na apoenima 50 i 100 KM vrijednost apoena u donjem desnom uglu naličja novčanice štampana je posebnom optički promjenjivom bojom. Efekat promjene boje se vidi kada se novčanica posmatra pod različitim uglom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: