Okrugli sto o ulozi fudbala u modernom svijetu

04.06.2012.

Okrugli sto o ulozi fudbala

FOČA – U Foči se i ove godine za vrijeme Football Friends-a okupilo dosta poznatih imena iz svijeta fudbala. Između ostalih, tu su Milovan Rajevac, trener koji je na posljednjem prvenstvu svijeta sa uspjehom predvodio selekciju Gane, legenda Zvezde Jovan Kule Aćimović, Amar Osim, trener koji je ove godine sa Željezničarom osvojio duplu krunu u BiH, Besim Redžepagić, menadžer Edina Džeka.

Oni su juče učestvovali na okruglom stolu u Foči na kome se govorilo o ulozi fudbala u savremenom svijetu. Pored njih, o sve većem značaju “najvažnije sporedne stvari na svijetu” u Foči su govorili i Zoran Avramović, predsjednik asocijacije Fudbal frends i direktor marketinga Sportskog društva Crvena zvezda, politički oficir u ambasadi SAD-a u BiH, Tod Anderson te načelnik opštine i predsjednik Orgnizacionog odbora turnira Zdravko Krsmanović. Govoreći o raznim vidovima uticaja fudbala na sve segmente života, najbolji trener Srbije u 2010. godini u izboru FSS, Milovan Rajevac je, pored lijepih strana tog sporta, naveo i negativna iskustva, poput ubistva fudbalera Togoa na Kupu afričkih nacija.

– Nažalost, ekstremisti su preko fudbala odlučili da riješe međuetničke, odnosno međuplemske sukobe koji su karakteristični za taj dio svijeta. Pred početak prvenstva, napadnut je autobus sa fudbalerima Togoa i desila se tragedija – rekao je Rajevac.

Amar Osim rekao je da je Football Friends fina inicijativa sa naglaskog na druženje, a ne samo mečeve i igru.

– Ali se premalo važnosti pridaje, valjda to nekome tako odgovara da neke stvari koje su pozitivne za integraciju, malo se manje spominju nego neke druge stvari koje ruše ali eto valjda će se i to nekada promjeniti. Moja je obaveza kao sportiste i kao predstavnika trenutno najvećeg kluba i kluba koji propagira te dobre vrijednosti da podrži maksimalno ovu ideju i da pomažem gdje god stignem. I zato sam danas bio sudionik nečeg tako lijepog i važnog – istakao je Osim.

Besim Redžepagić, menadžer Edina Džeke rekao je da se pozivu za učešće na okruglog stolu odazvao i da uopšte nije ni pitao ni ko će biti.

– Bosna je neisušan potencijal sa talentima sa dobrim momcima, da naglasim dobrim momcima. U Foču sam dolazio i ranije, gledao mlade talente Njeguša, Muminovića, Srndovića – izjavio je Besim Redžepagić, menadžer Edina Džeke.

Predsjednik asocijacije Football Friends, Zoran Avramović ističe da je fudbal mnogo više od igre.
– Na okruglom stolu mogli smo čuti životnu priču Rajevca, koji je napravio veliki uspjeh u Africi, čuli smo kako je Kule Aćimović prolazio kroz život, šta Amar Osim misli kao je bilo prije 12 godina kako je danas. Čuli smo i američku verziju od čovjeka iz ambasade koji je zahvaljujući fudbalu napravio uspješnu karijeru.

Tod Anderson politički oficir u ambasadi SAD u BiH kazao je juče da će vidjeti mogućnost povezivanja sporta iz BiH sa sportom u SAD, te da je do sada ambasada SAD-a pomogla kroz više projekata kako fudbal, tako košarku i odbojku.

Zdravko Krsmanović načelnik opštine Foča i predsjednik Organizacionog odbora turnira, rekao je da se fudbal ne može razvijati bez podrške društvene zajednice, bez jedne ljubavi ljudi koji imaju vlast i drže vlast u svojim rukama.

– Jedini način da se fudbal afirmiše na pravi način jeste da se političke strukture, vlast u BiH okrenu ka sportu. Ako jedan lokalni nivo sa malim budžetom, može svake godine da uloži u organizovanje ovakvih turnira, znaći da je moguće to uraditi. Ovde se priča jedna priča koja je mnogo više od jedne igre – istakao je Krsmanović.

Poruka ovog skupa je da u životu nema samo pobjeda i poraza, već da postoje i ljubav i prijateljstvo i mnoge stvari koje zavise samo od nas. Fudbal nije samo sinomim za ligu šampiona, za Mesija, već i je sinonim i simbol jednog običnog ljudskog druženja. Fudbal je u svojoj jednostavnosti postao jedinstven. Imate i druge priznate sportiste, ali je fudbal danas najprisutnija stvar u civilizaciji. To je možda najmoćnije oružje danas koje može da zbliži ljude, a i turnir Fudbal frends je dokaz tome.

– Uz fudbal guramo jedni druge bar stepenicu naprijed. Bar malo smo promijenili stvarnost, ne samo Foče već i regiona, a klinci koji dolaze na Fudbal frends su bogatiji za nova prijateljstva i za lijepa druženja – istakao je Avramović.