Paketi rojeva za nastavak tradicije

07.06.2012.

Udruženje pčelara iz Rogatice

ROGATICA – Udruženje pčelara „Sat“ iz Rogatice danas, 7. juna, u ranim jutarnjim časovima podijelilo je 73 paketa rojeva pčela najugroženijim članovima čiji su pčelinjaci ostali pusti tokom nedavno minule zime.

– Pčele su kupljene u kompaniji „Bimed“ iz Bijeljine, a dobilo ih je 18 članova Udruženja u količini od jednog do 10 rojeva, ovisno od broja uginuća društava. Tako je Siniša Stojančević iz Plješevice, kome su zima i „medljikovac“ odnijeli 55 društava, dobio 10 paketa rojeva. Mitar Koranjić iz Osova, kome je stradalo 35 društava, dobio je šest paketa. Po šest paketa dobili su i Radomir Božić iz Bukrića, Milenko Despotović iz Osova i tako redom do Miće Neškovića iz Pljeska i Bože Popovića koji su dobili po jedan ili dva roja. Tu je i naš član Dragiša Jovičić, koji pčelari na Karauli u Mjesnoj zajednici Berkovići, dobio dva roja, a iz vlastitih sredstava kupio još 10 rojeva sa ramovima, reče Nenad Kanostrevac, predsjednik naših pčelara.

– Sredstva za kupovinu ovih rojeva u visini od 4.000 martaka dobili smo iz budžeta opštine, a prevoz od Bijeljine do Rogatice u visini od 250 maraka platilo je Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ i mi im se visoko zahvaljujemo. Ovim ćemo, dodaje Kanostravac, bar donekle umanjiti štetu koju su pretrpjeli naši članovi, jer smo utvrdili da je stradalo preko 800 društava ili preko 80 posto od ukupno registrovanih na području opštine. Uz to ovim obezbjeđujemo i nastavak tradicije uzgoja pčela kod mnogih naših dugogodišnjih članova.