Paklene vrućine napunile ambulante

Glas Srpske - 19. juna 2012. 058.ba

Paklene vrućine

ZANIMLJIVOSTI – Talas vrućina koji je zahvatio Srpsku povećao je broj pacijenata u ambulantama, a meteorolozi upozoravaju da će ova sedmica biti u znaku pravih tropskih temperatura jer će termometar pokazati rekordnih 39 stepeni Celzijusa.

U Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina naglasili su da su velike vrućine proteklih nekoliko dana dovele do povećanog broja pacijenata.

– Za dan se javilo oko 180 pacijenata, što je povećanje u odnosu na prethodni period – rekao je dežurni ljekar Slaviša Dabić i dodao da su u Službu hitne pomoći uglavnom dolazila djeca sa visokom temperaturom, odrasli zbog malaksalosti, kolapsa, visokog pritiska sa astmom, aritmijom i stomačnim problemima.

Ljekar Marko Paovica u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Trebinje kazao je da je nagli rast temperatura uticao na pogoršanje zdravstvenog stanja hroničnih bolesnika, kojih je proteklih dana bilo u znatno većem broju nego što je to uobičajeno.

Uprkos visokim temperaturama, u banjalučkom Domu zdravlja nije zabilježen veći broj pacijenata nego inače, ali stanovništvo upozoravaju da se pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja obavezno jave porodičnom ljekaru. Specijalista porodične medicine Zoran Krstović u Domu zdravlja Istočno Sarajevo kazao je da uskoro očekuju povećan broj lica sa simptomima toplotnog udara, iako još uvijek nije bilo takvih slučajeva.

Dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS Igor Kovačić rekao je da stanovnike Srpske tokom ove sedmice očekuju tropski dani, sa dnevnom temperaturom od 33 do 35 stepeni Celzijusa.

– Najtoplije će biti u četvrtak kada će živa u termometru u većini gradova RS pokazati čak 36 stepeni, dok će u Hercegovini „skočiti“ na nevjerovatnih 39 stepeni Celzijusa. Prolazno kišno osvježenje moguće je za dane vikenda – istakao je Kovačić.

Najtopliji grad u Srpskoj juče je bio Višegrad sa izmjerenih 35 stepeni Celzijusa. U Trebinju je bilo 33 stepena, a u Banjaluci 32.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS apeluju na poslodavce da preraspodjelom radnog vremena zaštite radnike, poput građevinaca, koji su izloženi suncu i visokim temperaturama.

Savjeti ljekara

Ljekari upozoravaju da se u periodu od 11 do 17 časova ne izlazi na sunce ukoliko nije neophodno, da se pije više tečnosti, jede lakša hrana, voće i povrće, te da se nosi lagana odjeća od prirodnih materijala, kako bi koža mogla da diše. Pacijenti koji imaju visok krvni pritisak, srčani i hronični bolesnici tokom vrelih dana treba da redovno mjere pritisak prije svakog uzimanja terapije, a pacijenti sa sniženim krvnim pritiskom moraju da piju više tečnosti jer tako pritisak vraćaju u normalu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,