Sakupila 50 odbijenica za posao

30. juna 2012. 058.ba

Miljana Prodan na performansu

VIŠEGRAD – Neobičan performans mlade višegradske profesorice Miljane Prodan.

Brojni posjetioci u holu Doma kulture u Višegradu, u petak su imali priliku prisustvovati neobičnom performansu pod nazivom „Perspektiva“, na kome je Miljana Prodan, profesor srpskog jezika i književnosti iz Višegrada izložila 50 odbijenica na konkurse za posao, koje je sakupila za nepune dvije godine.

Performans

Pored odbijenica na performansu je prikazan kratki dokumentarni film o njenom bezuspješnom traganju za zaposlenjem, a mladi glumci Dramskog studija Doma kulture izveli su odlomak iz predstave „Jazavac pred sudom“.

Jazavac pred sudom

-Od 2010. godine, kada sam stekla diplomu profesora srpskog jezika i književnosti slala sam zahtjeve za prijem na razne konkurse, i to ne samo u Republici Srpskoj već i u Bosni i Hercegovini. Na ovakav vid javne prezentacije 50 odbijenica na konkurse za prijem radnika odlučila sam se iz svojevrsnog protesta jer je nemoguće da baš na svih 50 konkursa nisam zadovoljila kriterije, kaže Prodanova, dodajući da je ovo i način da kod starijih razbije predrasude kako mladi neće da rade i kako biraju posao.

Ona dodaje da je u nekoliko slučajeva konkurisala i na mjesto higijeničarke, ali ni tu nije dobila prolaznu kod prijemnih komisija, a u Sarajevu su joj odbijenicu obrazložili „da ona kao profesor srpskog jezika ne može predavati bošnjački jezik“!

-Trenutno volontiram u Narodnoj biblioteci „Ivo Andrić“ u Višegradu i završavam master studije u struci. Nadam se da ću tada imati veće šanse na posao, ako ne u školama, a ono bar u Andrićevom institutu koji se osniva u „Andrićgradu“, naglašava Prodanova.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,