Sezonci zarađuju i do tri hiljade evra

07.06.2012.

Sezonski poslovi
FOČA – Ugostiteljstvo, rafting, branje voća, rad u hotelima i na građevini uglavnom su sezonski poslovi zbog kojih na stotine Fočaka svake godine odlazi u zemlje u okruženju kako bi zaradili novac.

Najčešće rade u Crnoj Gori i Srbiji zbog blizine, rijetko u Hrvatskoj, dok je od stranih zemalja u igri jedino Rusija. Oni koji su voljni da rade za jednu sezonu mnogu zaraditi od dvije do tri hiljade evra, zavisno od posla koji obavljaju. Taj novac, kako kažu, u Foči nikada ne bi mogli zaraditi, čak i da imaju stalan posao cijelu godinu. Dragan Pljevaljčić iz Foče već tri godine odlazi na sezonski rad u Crnu Goru.

– Radim kao ugostitelj u baru “Lobelija” u Herceg Novom. Hranu i smještaj su mi obezbijedile gazde i moje je samo da radim. Obično tamo ostajem od dva do tri mjeseca. Dnevnicu nemam, tamo se radi za platu osam sati dnevno. Plata mi je mjesečno oko 250 evra plus bakšiš. Za jednu sezonu mogu da zaradim između dvije i tri hiljade evra – priča Pljevaljčić.

Sa tim novcem Pljevaljčić po povratku u Foču može, kako kaže, lijepo da živi do zime. Čim počne zimska sezona odlazi da radi u hotelima na Jahorini.

– Isti posao radim i gore, zarada je slična. U Foči ne mogu nikakav posao da nađem. A da budem ugostitelj ovdje, to su tako male pare i jadan posao. Nigdje nije manje plaćena radna snaga u ugostiteljstvu kao u Foči. Ista dnevnica je i sada kao i prije deset godina. Zato mi preostaju samo sezonski poslovi – ističe Pljevaljčić.

Marko Kalajdžić svoju šansu za zaradu vidio je takođe u Crnoj Gori. Svako ljeto odlazi u mjesto Đurđević Tara kraj Žabljaka i radi kao skiper na raftingu.

– Obično odlazim na dva mjeseca. Za hranu i smještaj ne brinem, to mi je obezbijeđeno. Dnevno imam jednu ili dvije ture rafting spusta i dnevnica mi je od 25 do 50 evra. Kući se obično vratim sa 1.500 do 2.000 evra, nekad i više – kaže dvadesetsedmogodišnji Kalajdžić i dodaje da isti posao za duplo manje para u Foči bi trebalo da radi mnogo više.

– U Foči nema izbora za posao u sezoni, a za stalni pogotovo – rekao je Kalajdžić, a sa njim se složila i Veselka Kovač (55) koja svake godine na sezonski posao odlazi u Srbiju.

– Već četiri godine idem u Arilje ili neke druge gradove da berem voće na plantažama. Na branju malina obično budem od 25 do 30 dana, a dnevnica je 15 evra. Nisu neke pare, ali taj novac nikada u Foči ne bih zaradila – kaže Kovačeva.

U opštini Foča sezonski poslovi na kojima se angažuju radnici su uređenje i održavanje javnih površina i rad na objektima u izgradnji.

Ekonomski stručnjaci

Ekonomski stručnjaci kažu da manje opštine nemaju više mogućnosti za pokretanje drugih sezonskih poslova.

– Sva preduzeća poput velikog giganta “Maglića” otišla su u stečaj, a poslije su likvidirana. Nije ni čudo što ljudi odlaze da rade u druge države, jer ovdje nemaju gdje da traže zaposlenje. Opština nema ni velikih investicija, i to je jedan od razloga. Stoga ne čudi da mnogi zarade više u sezoni u Crnoj Gori i Srbiji, ali mnogo bi im manje ostalo novca da ga tamo troše, a ne ovdje – pojasnila je ekonomista u opštinskom Odjeljenju za finansije Dragana Ivanović.