Spomen-obilježje bespravno podignuto

16.06.2012.

Spomenik Bošnjacima u Višegradu

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je, povodom donošenja inspekcijskog rješenja o uklanjanju spomen-obilježja na muslimanskom groblju na Stražištu na kome piše da je posvećeno “žrtvama genocida”, da se zalaže da prilikom izgradnje svih objekata, pa tako i ovog, budu ispoštovane zakonske procedure i potrebne dozvole za gradnju. On je podsjetio da je na vanrednoj sjednici Skupštine opštine zaključeno da se ispita da li je spomenik legalno urađen i ako nije da da bude uklonjen, a ako jeste, da se sa njega izbriše riječ “genocid”.

“Meni je naloženo da na narednoj redovnoj sjednici opštinskog parlamenta odbornike obavijestim o nalazima inspekcijskih službi o ovom slučaju”, rekao je Popović.

Opštinski urbanističko-građevinski inspektor LJiljana Ćirković donijela je rješenje kojim je Medžilsu islamske vjerske zajednice u Višegradu naložila da “ukloni nedavno postvljeni spomenik na Stražištu”.

U rješenju se navodi da je inspektor 7. juna izvršio nadzor na licu mjesta i da je utvrdio da za postavljanje spomenika nije obezbijeđena potrebna dokumentacija i da je bespravno postavljen.