Supružnici istog dana postali doktori

16.06.2012.

Radmil i Sanja Marić
FOČA – Medicinski fakultet u roku završen, specijalizacije, magisteriji, liječenje pacijenata i mnoge druge uspjehe bračni par Radmil i Sanja Marić nedavno su krunisali zajedničkom odbranom doktorskih disertacija na Medicinskom fakultetu u Foči.

Ugledni ljekari u istom danu su odbranili dva doktorata iz do sada nedovoljno istraženih oblasti medicine.

– Odbranio sam temu iz oblasti venske patologije. Bavim se ovim oboljenjem čija se ozbiljnost tek shvata, jer su venska oboljenja učestala na našim prostorima. Nije im bila do sada posvećena tolika pažnja i moj i Sanjin rad su pun pogodak kada je u pitanju liječenje pacijenata i naučno istraživanje – kaže doktor Radmil Marić, inače načelnik Hirurškog odjeljenja Univerzitetske bolnice u Foči.

Sanja, koja je anesteziolog, kaže da očekuje široku primjenu teme svog doktorata.

– Tema je postoperativni bol i antioksidativni stres. Ovo je prvi rad na našim prostorima, a jedan od prvih i u svijetu iz ove problematike. Sve što pomaže pacijentu poslije operacije svakako je dobrodošlo. Trudićemo se da takav tretman pacijenti imaju i u našoj bolnici – kaže Marićeva.

Sanja i Radmil upoznali su se na studijama medicine u Sarajevu. Godine 1988. postali su par, u bračne vode uplovili deset godina kasnije. Sve svoje uspjehe postigli su zajedno.

– Sanja je puna energije, motiviše me i ona je ta koja pokreće. Mi smo tim i podržavamo jedno drugo. Po 24 časa smo zajedno i na poslu i kod kuće – kaže Radmil.

Ambicije Marićevih ogledaju se u nastavljanju naučnog rada, pisanju i objavljivanju stručnih radova, monografija, knjiga.

– Kada je u pitanju praktični rad ići ćemo na to da se u ovoj ustanovi nivo liječenja, i anesteziologija i vaskularna hirurgija, koje su već postale prepoznatljive na našim prostorima, podignu na još viši nivo. Želimo da i dalje naša bolnica nosi čistu peticu koju nam redovno dodjeljuje republički Fond zdravstvenog osiguranja – kaže Radmil.

Ne bi napustili Foču

Iako u posljednje vrijeme mediji pišu da je u BiH prisutan trend odlaska vrhunskih stručnjaka i doktora medicine, Marići kažu da o odlasku ne razmišljaju.

– Ljudi odlaze tražeći bolji kvalitet života, ali to ne treba da nas brine. Problem će biti ako razlog odlaska bude neadekvatan tretman prema ljekarima koji su uspješni u svom poslu i daju svakodnevne rezultate. Mi ne bismo otišli, nama previše ne treba. Ovdje smo zbog pacijenata, a ne zbog novca – ističu Marići.