Suša ugrožava usjeve

Sreten Mitrović - 26. juna 2012. 058.ba

Suša

ROGATICA – Poljoprivrednici u  opštini nemaju sreće. U februaru su njihova imanja i ozimi usjevi bili zatrpani ogromnim količinama snijega. U maju, kada je većina voćnjaka ovog kraja bila u fazi cvjetanja padao je čak i snijeg koji je „obrao“ najveći dio ovogodišnjeg roda. Sjetvu jarih žita, krompira, koji čini osnovu poljoprivredne proizvodnje, i ostalih kultura pratile su kiše, pa su neke kulture sijane i poslije optimalnih rokova.

– Visoke junske temperature prelile su čašu problema poljoprivrednika i ozbiljno ugrozila i ono što je na jedvite jade posijano. Ne zna se čemu je više pripeklo – ozimim usjevima koja su u fazi klasanja i naljevanja zrna ili krompira i ostalih proljetnih kultura kojim je vlaga neophodna za rast i odsjecanje roda. Ne može se čak ni da obave najnužnije agrotehničke mjere kao što su prihrana, okopavanje, ogrtanje i zaštita od insekata i biljnih bolesti, reče agronom Milenka Samardžić, poljoprivredni inspektor u Administrativnoj službi opštine.

– Zimsko nevriojeme, majske kiše i junska suša, kazuje Samardžićeva, negativno su uticali i na rod trava u ovom kraju. Procjena je da će se ubrati sijena sa prirodnih livada i do 50 posto manje, nego prošle i većine ranijih godina.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,