Ugrožavanje turističkih dostignuća

22.06.2012.

Smeće

VIŠEGRAD – Nakon dvije godine u gornje Drinsko jezero, Limom iz Srbije i Crne Gore, opet stiže plutajući otpad.

Od prije četiri dana u gornje Drinsko jezero, rijekom Lim iz Srbije i Crne Gore, stigle su velike količine plutajućeg otpada, izjavila je Olivera Todorović, direktor Turističke organizacije Višegrad.

Ona je uputila apel uzvodnim opštinama uz rijeku Lim, i nadležnim institucijama Srbije i Crne Gore, da pojačaju ekološki nadzor na tamošnjim deponijama smeća, sa kojih ponovo, nakon dvije godine pauze, stiže pomenuti otpad.

-Dvije godine Drina je bila čista, obzirom da Limom nije stizao plutajući otpad, a i deponije smeća uzvodno Drinom iznad Višegrada su sanirane.

Zbog toga smo dodatno iznenađeni ovim ekološkim incidentom, koji najdirektnije devalvira velike napore privatnih ugostitelja, brojnih kampera, ribara i ljubitelja riječnog turizma, kako bi se Drini vratila njena izvorna čistoća, naglasila je Todorovićeva.

Plutajući otpad, koji stiže Limom, nastavlja dalje prema pregradnoj brani Hidroelektrane „Višegrad“, ali se tokom dana povlači i uzvodno nekoliko kilometara od ušća ove rijeke u gornje Drinsko jezero, sve do poznate ljetne bašte „Jaz“ u Međeđi.