Ugrožavanje turističkih dostignuća

22. juna 2012. 058.ba

Smeće

VIŠEGRAD – Nakon dvije godine u gornje Drinsko jezero, Limom iz Srbije i Crne Gore, opet stiže plutajući otpad.

Od prije četiri dana u gornje Drinsko jezero, rijekom Lim iz Srbije i Crne Gore, stigle su velike količine plutajućeg otpada, izjavila je Olivera Todorović, direktor Turističke organizacije Višegrad.

Ona je uputila apel uzvodnim opštinama uz rijeku Lim, i nadležnim institucijama Srbije i Crne Gore, da pojačaju ekološki nadzor na tamošnjim deponijama smeća, sa kojih ponovo, nakon dvije godine pauze, stiže pomenuti otpad.

-Dvije godine Drina je bila čista, obzirom da Limom nije stizao plutajući otpad, a i deponije smeća uzvodno Drinom iznad Višegrada su sanirane.

Zbog toga smo dodatno iznenađeni ovim ekološkim incidentom, koji najdirektnije devalvira velike napore privatnih ugostitelja, brojnih kampera, ribara i ljubitelja riječnog turizma, kako bi se Drini vratila njena izvorna čistoća, naglasila je Todorovićeva.

Plutajući otpad, koji stiže Limom, nastavlja dalje prema pregradnoj brani Hidroelektrane „Višegrad“, ali se tokom dana povlači i uzvodno nekoliko kilometara od ušća ove rijeke u gornje Drinsko jezero, sve do poznate ljetne bašte „Jaz“ u Međeđi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,