Upis u srednje škole počinje 11. juna

Glas Srpske - 02. juna 2012. 058.ba

upis srednjoskolaca

INFO – Iduće školske godine u prvi razred srednjih škola u Srpskoj biće upisano ukupno 12.568 učenika u 77 zanimanja, a prvi upisni rok počinje 11. juna i trajaće do 21. juna.

Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku, koji će biti organizovan od 2. do 12. jula.

– Ove godine učenici će prvi put imati priliku da upišu smjer arhitektonskog tehničara u građevinskim školama u Banjaluci i Palama, smjer obućarskog tehničara u srednjim školama u Banjaluci, Modriči i Derventi, kao i sportsku gimnaziju u Srednjoškolskom centru Gemit-Apeiron u Banjaluci – rekao je juče ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da će u četiri privatne srednje škole biti upisana 723 učenika.

– Nastojali smo da, koliko to kapaciteti dopuštaju, obezbijedimo što veću mogućnost upisa u gimnazije, čemu se teži i u strategiji razvoja obrazovanja, jer se pokazalo da ti učenici uspješnije studiraju – istakao je Kasipović.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja upisna politika kreirana je u konsultacijama sa socijalnim partnerima, Privrednom komorom RS, Unijom udruženja poslodavaca, lokalnim zajednicama, a sve na osnovu ankete koja je sprovedena među učenicima.

– Redoslijed kandidata utvrđivaće se na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje koje učenik upisuje, kao i rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole – kazao je Kasipović.

Srednje škole u Srpskoj predložile su za ovu školsku godinu upis 12.940 učenika u 571 odjeljenju, ali je resorno Ministarstvo odlučilo da taj broj bude 12.568 učenika u 458 odjeljenja, koja će najvjerovatnije imati po 27 učenika.

Reformisana gimnazija

Kasipović je rekao da u druge razrede gimnazija učenici kreću u reformisanu gimnaziju.

– To je rezultat ranijeg rada Ministarstva prosvjete i kulture, pedagoške zajednice i prosvjetnih radnika na reformi gimnazije – dodao je on.

tabela reformisana gimnazija

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,