Višegrad nije grad genocida

02. juna 2012. 058.ba

protesni skup u visegradu

VIŠEGRAD – U Višegradu održan protestni skup povodom pokušaja falsifikovanja istine, na kome je zatraženo hitno uklanjanje riječi genocid sa spomenika stradalim višegradskim Bošnjacima u groblju Stražište

Uz poruku „Da Višegrad nije grad genocida“ na višegradskom Trgu palih boraca, u petak veče, održan je protestni skup, povodom teksta na spomen obilježju stradalim Bošnjacima, koji je postavljen u groblju Stražište, 26. maja, u kome se pominje riječ genocid.

Na skupu je od lokalne vlasti zatraženo da preduzme odgovarajuće zakonske mjere i da se odmah, a najkasnije za sedam dana, ukloni sporni tekst sa spomenika u groblju Stražište.

-Mnogi od današnjih stanovnika Višegrada proteklog rata prognani su iz srednje Bosne, Goražda, doline Neretve i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini, pa se pitam otkud oni ovdje. Da li je nad njima i njihovim poginulim izvršen genocid. Na to pitanje niko ne odgovara jer se muslimanska politika nije promijenila i ista je kao 1992. godine, samo različitih oblika djelovanja, što je zabrinjavajuće. Više od toga nas brine kako im dozvoljavamo da sve to sprovode u djelo, poručio je sa ovog skupa Milan Komad, odbornik SRS RS u lokalnom parlamentu Višegrada.

Obraćajući se prisutnima, Slaviša Mišković, predsjednik SDS-a Višegrad, je podsjetio na zloupotrebu sahrane nu groblju Stražište.

-Mislili smo da su došli da bi mirno i dostojanstveno, u duhu religije kojoj pripadaju, sahranili svoje mrtve, a čuli smo riječi nedostojne čovjeka i pravog vjernika, što budi sumnju u iskrenost svakog njihovog postupka, precizirao je Mišković, postavljajući pitanje da li je ukop mnogobrojnih NN lica manipulacija domaćom i svjetskom javnošću.

Dražan Perendija, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, osuđujući čin zlonamjernog falsifikovanja istine podmetanjem riječi genocid, rekao je da takva kvalifikacija ne odgovara istini.

-Bakira Hasečić, umjesto što se šeće Višegradom mjerkajući gdje će nam učiniti neku novu podvalu, prvo bi trebala sudski odgovarati za ratna maltretiranja žena i muškaraca srpske nacionalnosti u Višegradu, Međeđi i Goraždu, upozorio je Perendija.

Aleksandar Fulurija, delegat u Vijeću naroda Skupštine Republike Srpske je rekao „da ne razumije zašto je lokalna vlast u Višegradu dozviolila da se desi ovako grubo vrijeđanje srpskog naroda“.

Miroslav Kojić, poslanik Narodne skupštine Republike Srpske, podsjetio je da je u dva svjetska rata život izgubilo četiri miliona Srba, koje pokušavaju proglasiti genocidnim oni koji su u handžar diviziji marširali na Moskvu i Staljingrad.

protesni skup u visegradu 1

-Istorija se ne može promijeniti, pa makar to pokušavali činiti Bakira Hasečić i Bilal Memišević, poručio je Kojić.

Upućujući kritiku lokalnoj vlasti Kojić je zatražio da se bez odlaganja preduzmu sve zakonske mjere kako bi se uklonio sporni natpis sa spomenika u groblju Stražište.

-Budimo hrabri, istrajni i jedinstveni. Ne dozvolimo da nam niko gazi po svemu onome što su naši očevi i braća stekli krvlju, a to je naša Republika Srpska, poručio je Kojić.

Mada po kišnom vremenu protestnom skupu u Višegradu, koga su organizovale lokalne opozicione partije SDS, PDP, SRS RS, DS, SNS, DNS i SRS „Vojislav Šešelj“, prisustvovao je veliki broj građana.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,