Zaštitimo Batovske ljepotane

29.06.2012.

Batovo polje

ROGATICA – Posljednjih dvadesetak godina na prostoru Batova polja i njegove šire okoline obitava krdo divljih konja. Oni koje put nanese na ovo područje impresioniraće očaravajući prizor krda divljih konja, koji u potrazi za dobrom travom, solju i vodom dnevno pređu i na desetine kilometara. Ovo nisu izvorni divlji konji, nego su potomci domaćih konja koji su napušteni tokom ratnih događanja u ovom području. Teška srca, vlasnici napuštajući svoje domove su ih puštali na slobodu gdje su do danas opstali. Izdržljivost tih plemenitih životinja a i njihova inteligencija, pomogli su im da opstanu pod otvorenim nebom, prepušteni sami sebi i nemilosrdnim vremenskim uslovima. Srodili su se sa divljinom, gdje ih iz godine u godinu ima sve više, da bi danas njihov broj narastao na oko 300 – 400 grla.

Na njima se vidi da je ova zima bila jako teška, ali je njihovo prisustvo, i to u ovolikom broju su istinska i nesvakidašnja atrakcija. Na prostranoj visoravni neprekidno borave, uglavnom slobodni od ljudi, pasući od proljeća do kasne jeseni i prvih snjegova sočnu planinsku travu, da bi zimi kopali kopitama da dođu do oskudnih suhih i smrzlih stabljika nepokošenih proplanaka i uvala.

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, čestim napadima vukova, batovski ljepotani su opstali zahvaljujući velikom prostranstvu, bogatim pašnjacima i pristupačnim pojilištima koja imaju vode tokom cijele godine. A budući da nisu smetali ljudima niti im činili štetu, oni su ih uglavnom ostavljali na miru.

Batovski ljepotani su divlji ako se ima u vidu način njihovog života u divljini te se krdu ne smije naglo prilaziti, jer ako osjete da su ugroženi, konji mogu biti opasni za nepoželjnog gosta, pa makar se radilo i o čovjeku. Plahovitost je ono što ih na prvi pogled najviše razlikuje od pitomih konja.

Divlji konji u Batovu polju mogli bi biti jedna od vrlo značajnih turistički atrakcija ovoga kraja, ali nitko još nije napravio plan, da se ove prelijepe životinje napokon zaštite. Brigu o ovim konjima niko ne vodi. Ovo je prilika prilike za ljubitelje životinja, ali i turističke radnike Rogatice da se angažuju…

Batovski ljepotani su sad su tu, uz nas, slobodni i razigrani. Izgledaju sasvim opušteno i ne slute da ih čeka neizvjesna budućnost, ako mi nešto ne promjenimo!