Amaterskim slikama osvojio Amerikance

04.07.2012.

Amaterska fotografija

FOČA – Kada je počeo mobilnim telefonom da slika zanimljive detalje, Slobodan Kovač iz Foče, nije ni slutio da će mu jednog dana njegove amaterske fotografije donijeti slavu i da će se za njega čuti i u dalekoj Americi.

Objavljujući svoje slike putem društvenih mreža, zapazio ga je jedan Amerikanac kojeg su Slobodanove fotografije toliko oduševile da mu je poslao pravi profesionalni aparat.

– Fotografije sam postavljao i na neke stranice gdje su svoje radove predstavljali ljudi iz cijelog svijeta i tako sam stupio u kontakt sa mnogim fotografima. Jedan stariji gospodin Žozef iz američke države Džordžije me zamolio da mu odgovorim koji imam fotoaparat i kako uspijevam da uhvatim neobične momente. Rekao sam da nemam fotoaparat već slikam telefonom. On me je zamolio da prihvatim njegovu ponudu da mi pošalje fotoaparat. Bilo mi je teško da povjerujem da mi pomogne čovjek koje me ne poznaje – priča Kovač čije je interesovanje za fotografiju počelo još u djetinjstvu.

– Nisam mogao sebi priuštiti fotoaparat, ali sam imao veliku želju da fotografišem. Prvu fotografiju napravio sam prije četiri godine, i to sliku bijele vjeverice koju sam pronašao na selu. Na svoju radost uspio sam da pokažem ljudima da postoje i albino vjeverice – dodaje ovaj 23-godišnji fotograf.

Planine, potoci, vodopadi, cvijeće, fotografije starih ljudi, seoskih kuća, koliba i vodenica, najčešći su Kovačevi motivi.

– Lik koji je dugo dominirao na slikama je moja baka. U posljednje vrijeme najinteresantnije su mi vodene kapljice. Fotografije ne treba samo gledati, one mogu i da se čitaju, analiziraju jer većina ih nosi neku priču, poentu i emociju – kaže Kovač, koji je zahvaljujući rijetkim fotografijama postao prepoznatljiv.

Novinarstvo

Slobodan, koji je i student Žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Palama, kaže da je izabrao tu oblast jer ima veze sa fotografisanjem.

– Volio bih da pored fotografisanja pravim zanimljive reportaže o neobičnim ljudskim sudbinama, zanimljivim predjelima… Zbog toga sam upisao novinarstvo, a pošto postoje studiji za fotožurnalizam želio bih da nastavim dalje u tom pravcu – ističe Kovač.

Glas Srpske