Crnogorci nezakonito kažnjavali na Brštanovici!

15.07.2012.

Rafteri na Tari

FOČA – Fočanski rafteri, koji su se sa stotinama svojih gostiju našli na crnogorskoj strani Brštanovice na Tari, morali su pod prijetnjom privođenja sudiji u Nikšiću platiti crnogorskoj inspekciji po 100 evra za prekršaje, za koje rafteri tvrde da su izmišljeni.

Članovi Udruženja rafting klubova “Tara-Drina” iz Foče rekli su Srni da najnoviji incident, koji su juče u pratnji crnogorske policije izazvale inspekcijske službe Ministarstva za održivi razvoj i turizam Crne Gore, predstavlja najgrublje kršenje nedavno postignutih dogovora, te zakona i moralnih normi.

Fočanski rafteri prezentovali su dopisniku Srne i pisane zaključke koje su 15. juna u Podgorici saglasili ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović o pitanju uspostavljanja ravnopravnog odnosa učesnika i organizatora raftinga, s obje strane rijeke Tare.

“Organizatori raftinga sa područja BiH dužni su da prilikom prolaska kroz područje Crne Gore i eventualne kontrole, posjeduju rješenja nadležnog organa BiH o obavljanju rafting djelatnosti”, najvažniji je zaključak pomenutog sastanka.

U zaključku se nigdje ne pominju bilo kakve crnogorske dozvole. To je verifikovano i 5. jula na nižem nivou na sastanku predstavnika crnogorske opštine Plužine i opštine Foča kada je rečeno da fočanski rafteri, prelazeći na Taru, crnogorskom stranom, predstavljaju putnika u tranzitu, a ne bilo kakve radnike tih usluga.

Prema njihovim riječima, dok je stotine gostiju čekalo na rafting, inspektori su uz podršku crnogorske policije naplatili na ime kazni nekoliko hiljada evra od raftera iz Foče.

Fočanski rafteri tvrde da je crnorska inspekcija od njih na uvid zatražila dozvole za rad i potvrde o registraciji gumenih čamaca.

“Nije bilo dovoljno što smo im pokazali potrebne papire od nadležnog opštinskog odjeljenja u Foči. Oni su nam uzvratili da moramo imati i dozvole crnorskih organa opštine Plužine. Naravno, niko od nas takve papire nije imao, jer to nije predvidio ni Zakon o raftingu Crne Gore”, rekli su rafteri iz Foče.

Vlasnik Rafting kampa “Mata” Zdravko Matović kaže da je uzaludno bilo pozivati se na Zakon i dogovor ministarstava BiH i Crne Gore od 15. juna jer je svaki vlasnik rafting kluba iz Foče, čiji su gosti 14. jula zatečeni na Brštanovici, morao da plati po 100 evra kazne.

Ovaj incident potvrdio je i Ilija Ćalasan, vlasnik kampa “DMD”, koji je pokazao zapisnik crnogorske inspekcije o plaćenoj kazni od 100 evra kao i razlog jer nije posjedovao dozvolu za rad nadležnog organa iz Plužina.

U zapisniku je potvrđeno da je kažnjeni vlasnik kampa zaista posjedovao dozvolu za rad nadležnog odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Foči, ali ne i Plužina.