Dobit po navici

Sreten Mitrović - 30. jula 2012. 058.ba

Sjemeć

ROGATICA – Bojazan da će sa kupovinom AD za usluge u šumarstvu „Stara Gora“ i njenih istrošenih kapaciteta dovesti u teško stanje Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“, koje je već godinama jedno od najuspješnijih u porodici Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“, bila je suvišna. I sa „Starom Gorom“ i bez nje „Sjemeć“ bilježi pozitivne rezultate.

To pokazuje i ostvarena dobit u prvih šest mjeseci ove godine u visini od 186.000 maraka, što je skoro pet puta više nego za period januar – mart, kada je dobit bila svega 46.000 i najvećim dijelom bez „Stare Gore“.

– Da se vrati „Stara Gora“ u Šumsko gazdinstvo, odakle je „istjerana“ razdvajanjem strateškog od nestrateškog u šumarstvu, utrošeno je dosta truda i vremena. Uz saglasnost JP „Šume Republike Srpske“ i resornog ministarstva, uspjeli smo u tome i „Sjemeć“ je kupio „Staru Goru“ sa 129 radnka i cjelokupnom imovinom. Tek tada se javila sumnja u pozitivnu budućnost cijelog kolektiva, koji je sada zapošljavao 246radnika. Brige su dolazile i zbog toga što je kupljena imovina „Stare Gore“ najvećim dijelom izraubovana i zastarjela, a mađu radnicima bilo je dosta starih i bolesnih od kojih je svaki dan na bolovanju bilo od 20 do 25. Sve smo to nekako prebrodili i za šest mjeseci ostvarili ukupan prihod od 4.061.000 maraka. Ukupni rashodi su 3,870.000 i dobit od pomalo neočekivanih 186.000, priča direktor „Sjemeća“ Milorad Jagodić.

– Odsjekli smo, dodaje on, 28.100 kubnih metara drvne mase od čega 24.500 kubika četinara i 3.600 kubika lišćara, uglavnom ogrijeva, pa je i najveći dio ukupnog prihoda ostvareno od realizacije drvnih sortimenata, ali i najviše troškova otišlo je na sječu, izvoz i otpremu odsječenog.

Ostvaren je i najveći dio bioloških investicija u što je utrošeno 320.000 maraka, a pri kraju su radovi na probijanju trase kamionskog puta Starogorske stijene – Stari Brod u dužini od 6,8 kilometara, kojim će prvi put u istoriji, putnu vezu sa Borikama i Rogaticom kao sjedištem mjesne zajednice, odnosno opštine, dobiti žitelji Tatinice i Starog Broda u kanjonu Drine. Uz to, uradu je i kamionski put Tajbegov lager – Sjedaljka, Bisage – Vrhovi i Kostin grob – Goloder u ukupnoj dužini od oko 5,5 kilometara sa investicijom od 770.000 maraka.

– U preostalom dijelu godine u planu je da se rekonstruiše put Stupni do – Rasput njive i asfaltira put Ušnjaci – Biljeg na granici sa opštinom Sokolac u dužini od 1,5 i Babljak – Marijanovića kuće od hiljadu metara za što je obezbijeđeno 354.000 maraka, reče na kraju direktor „Sjemeća“ Milorad Jagodić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,