Endemična “Vilina vlas”

18.07.2012.

Vilina vlas

VIŠEGRAD – “Vilina vlas” je endemična vrsta paprati koja raste samo na izvorima termalne vode na nekoliko mjesta na prostorima bivše Jugoslavije, a jedno od njenih prirodnih staništa je na izvorima tople vode od 34 stepena Celzijusa u Višegradskoj banji.

Ovih dana u toku je rekonstukcija puta Sase – Višegradska banja, čija će trasa, kao i i prije, prolaziti pored mini-vodopada termalne vode iz starog hamama, gdje rastu stabljike rijetke biljne vrste “viline vlasi”, po kojoj je i hotel u ovom mjestu dobio ime.

Stručnjaci se pribojavaju da moćne građevinske mašine ne oštete vodopad i staništve ove biljke.

“Izvođači radova će zaobići stijenu na kojoj su načičkane stabljike ove biljke”, kažu građevinari preduzeća “Romanijaputevi”.

Direktor Rehabilitacionog centra “Vilina vlas” u Višegradskoj banji Pero Petrović kaže za Srnu da će biljka zbog svoje endemičnosti biti zaštićena.

Svojevremeno je stanište “viline vlasi” ispitivao profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Branislav Medović koji je napisao da ona u Višegradskoj banji raste na podlozi od sedre, preko koje teče banjska voda i da je preživjela viševjekovne nagle promjene klime.

Stabljika “viline vlasi” duga je dvadesetak centimetara, a osnova je crne boje u obliku ženske kose na kojoj su asimetrično izrasli srcoliko izrezbareni listovi.

Legenda kaže da su se na izvorima termalne vode u Višegradskoj banji kupale vile i tu ostavljale vlasi svoje crne kose da bi “začarale” mladiće koji su uživali krišom gledajući njihovu ljepotu.