Endemična „Vilina vlas“

Agencije - 18. jula 2012. 058.ba

Vilina vlas

VIŠEGRAD – „Vilina vlas“ je endemična vrsta paprati koja raste samo na izvorima termalne vode na nekoliko mjesta na prostorima bivše Jugoslavije, a jedno od njenih prirodnih staništa je na izvorima tople vode od 34 stepena Celzijusa u Višegradskoj banji.

Ovih dana u toku je rekonstukcija puta Sase – Višegradska banja, čija će trasa, kao i i prije, prolaziti pored mini-vodopada termalne vode iz starog hamama, gdje rastu stabljike rijetke biljne vrste „viline vlasi“, po kojoj je i hotel u ovom mjestu dobio ime.

Stručnjaci se pribojavaju da moćne građevinske mašine ne oštete vodopad i staništve ove biljke.

„Izvođači radova će zaobići stijenu na kojoj su načičkane stabljike ove biljke“, kažu građevinari preduzeća „Romanijaputevi“.

Direktor Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“ u Višegradskoj banji Pero Petrović kaže za Srnu da će biljka zbog svoje endemičnosti biti zaštićena.

Svojevremeno je stanište „viline vlasi“ ispitivao profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Branislav Medović koji je napisao da ona u Višegradskoj banji raste na podlozi od sedre, preko koje teče banjska voda i da je preživjela viševjekovne nagle promjene klime.

Stabljika „viline vlasi“ duga je dvadesetak centimetara, a osnova je crne boje u obliku ženske kose na kojoj su asimetrično izrasli srcoliko izrezbareni listovi.

Legenda kaže da su se na izvorima termalne vode u Višegradskoj banji kupale vile i tu ostavljale vlasi svoje crne kose da bi „začarale“ mladiće koji su uživali krišom gledajući njihovu ljepotu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,