Evropa prepoznala Sutjesku kao dragulj RS

21.07.2012.

Sutjeska

FOČA – Postavljanjem turističke signalizacije, izgradnjom info-centra u srcu Tjentišta, vidikovaca i osmatračnica za lovni turizam, biciklističkih i staza za pješake dugih 50 kilometara, te adaptacijom planinskih kuća na Barama, Dobrim vodama i Orlovačkom jezeru udareni su temelji za razvoj eko-turizma na Sutjesci.

Osim pomenutih aktivnosti, u okviru projekta “Podrška razvoju eko-turizma u Nacionalnom parku Sutjeska” pokrenut je i novi veb sajt i obezbijeđena oprema za Gorsku službu spasavanja.

Sve pripremne radnje i stvaranje uslova za razvoj eko-turizma do sada su koštali 413.000 evra. Projekat finansira Evropska unija sa 85 odsto, dok ostali dio novca obezbjeđuje Sarajevska regionalna agencija SERDA.

U proteklom periodu Evropska komisija u BiH uložila je u različite projekte, koji imaju za cilj razvoj zaštićenih područja i razvoj eko-turizma, oko tri miliona evra. Od tog iznosa, 350.000 evra uloženo je u NP “Sutjeska”.

– Nacionalni park “Sutjeska” je dragulj koji BiH posjeduje. Nadam se da na ovome nećemo stati i da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju, te razviti i unaprijediti eko-turizam u BiH – rekao je predstavnik Evropske komisije u BiH Johan Hese.

SERDA je pokrenula izradu studija razvoja turizma u gornjem Podrinju.

– Sada taj projekat realizujmo zajedno sa Nacionalnim parkom “Sutjeska” i sa opštinom Foča. Projekat je poseban, jedinstven u BiH, raznovrstan, sveobuhvatan i znači puno za ovaj dio BiH i za RS – kaže direktor SERDA Ševkija Okerić.

Uređenje Nacionalnog parka “Sutjeska” veoma je značajno i pomoći će razvoju turizma u Foči.

– Sada su u funkciji pješačke i biciklističke staze, kao i objekti koji su bili uništeni. Nacionalni park ima izuzetne potencijale, a na nama je da ih sada što više promovišemo u svijetu – rekao je direktor NP “Sutjeska” Zoran Čančar.

Nova oprema

Članovima Gorske službe spasavanja Foča uručena je alpinistička oprema vrijedna 54.000 maraka.

– Do sada te opreme nije bilo u Foči. Mnogo nam znači jer će olakšati naše aktivnosti u nepristupačnim predjelima – rekao je rukovodilac Gorske službe spasavanja Foča Nenad Ikonić.