Humanitarci u Tatinici i Starom Brodu

09.07.2012.

Stari Brod

ROGATICA – Predstavnici Opštinskog odbora Crvenog krsta i Centra za socijalni rad boravili su ovih dana u najudaljenijim i najnepristupačnijim selima  opštine – Stari Brod i Tatinica. Za tamošnjih deset domaćinstava sa svega 13 staraca i starica, od kojih je samo jedan penzioner, uručili su pakete pomoći u kojim je bilo po 35 kilograma brašna i izvjesne količine ulja, šećera, tjestenine, pasulja, soli i konzervirane hrane.

– Svaka pomoć žiteljima ova dva mala sela u kanjonu Drine rogatičkoj strani, u kojima je nekad bilo znatno više stanovnika, dobro je došla. Jer radi se o selima u kojim, mjereno statističkim parametrima, nema radno sposobnih stanovnika. Sve su to starci i starice koji pritješnjeni liticama Starogorskih stijena sa jedne i jezerom ukroćene Drine, koje je ovdje i najšire na dijelu od Višegrada do Bajine Bašte, sa druge strane, jedva sastavljaju kraj s krajem i zato smo u ovim selima godišnje najmanje po dva puta sa nekom vrstom pomoći. Ovoga puta odnijeli smo im po paket prehrambenih artikala u ubjeđenju da su došli u prave ruke. I ovog puta pri tome nam je pomogao penzionisani oficir Vojske Srbije Desimir Šarenac, koji je rođen u ovim selima i ovdje provodi najveći dio svojih penzionerskih dana. Pošto se Starom Brodu i Tatinici zasad može doći jedino čamcem iz pravca Višegrada i sela Đurevići, on nas je dočekao i prevezao preko jezera i omogućio da ostvarimo ovu našu misiju, reče sekretar Crvenog krsta u Rogatici Dragiša Jovičić.

Stari Brod

Uz posjetu Starom Brodu i Tatinici humanitarci Crvenog krsta i Centra za socijalni rad obišli su Spomen-kompleks koji se podiže u Starom Brodu u znak sjećanja na mučeničku smrt preko 6000 Srba sa šireg prostora Romanije,koje su u ovom selu i susjednim Miloševićima pobile ustaške horde „Crne legije“ u proljeće 1942. godine.

– Boraveći u Starom Brodu, priča Dragiša Jovičić, osjetili smo radost žitelja ova dva sela skorom dolasku kamionskog puta sa Starogorskih stijena i naše, rogatičke strane. Radi se o 6,8 kilometara puta koga gradi Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“, koji iako još nije ušao u ova sela već mijenja njihovu sliku. U ovim nekad zaboravljenim selima vraća se život. Grade se i prve vikend-kuće i sudeći po interesu za kupovinu zemlje, biće ih sve više.

Sreten Mitrović