“Idite odavde ili ćemo vas poklati”

07.07.2012.

Foča-Ustikolina

FOČA – Desetak Bošnjaka, među kojima su Nezir i Esad Duraković, Adil Bašić, Zajko Alić i Bošnjakinja Hajra Alić, verbalno su napali Gorana Simovića i njegovu porodicu i prijetili im da će ih pobiti, upozoravajući da bježe na vrijeme sa njihove zemlje u selu Jabuka u opštini Foča-Ustikolina, saznaje “Glas Srpske”.

Simović, koji posjeduje imanje u selu Jabuci, prije nekoliko dana došao je sa porodicom i bratom da uređuju i kose livade. Komšije Bošnjaci, inače Sarajlije, došli su na svoje imanje i već od jutarnjih časova krenuli sa provociranjem.

– Sa porodicom sam radio cijeli dan za vikend, primijetili smo da su komšije došle u dva automobila, smjestili se odmah ispod moje livade, tu su roštiljali, pjevali. Kako je vrijeme odmicalo, počeli su prvo pjesmama da provociraju, a pravi haos nastao je kada su krenuli kućama – priča Simović i dodaje da su se vratili u predvečerje i počeli da prijete.

– Psovali su nam majku četničku, prijetili kako će nas poklati sve redom. Rekli su da će nas otjerati sa njihove zemlje, da nam tu nema života. Žena i dijete su bili sa mnom, uspaničili su se i isprepadali, bilo je strašno – priča Simović i dodaje da su im prijetili gotovo pola sata.

– Bukvalno su vrištali na nas, zatim su ušli u auta i samo odjurcali, prijeteći da će se vraćati. To mi se prvi put desilo, nikada nikoga nisam dirao, samo sam došao da sređujem svoje livade. Djelovalo je kao da su ratne godine, a ne da je prošlo 19 godina, mržnja je ostala ista – razočaran je Simović i uplašen sa razlogom za svoju porodicu i imanje.

O cijelom slučaju Simović je obavijestio policiju u Ustikolini koji su došli, uzeli izjave od njega i porodice.

– Poslali su patrolu da ih zaustave na putu jer su se oni uputili putem u Sarajevo – dodaje Simović.

U policijskoj stanici Foča-Ustikolina kažu da je rad na pronalaženju lica u toku.

– Znamo ko su lica koja su napala porodicu, oni su u Sarajevu, poslali smo tamo dopis policiji da ih pronađe – rekao je policajac Fikret Radmilović.

Jabuka i mjesto zločina

U julu 1992. godine u Jabuci se dogodio zločin nad Srbima. Tog krvavog dana opijene muslimanske snage ubile su u svom krvavom piru oko 50 srpskih civila. I u julu poslije 20 godina Srbi u Jabuci na svojoj zemlji i dalje nemaju mira od komšija.